Anahtar Kelimeler:

Türkçe Konuşuldu

Türkçe Konuşuldu

Üniversitede Türkçe Sempozyumu.

 

Kırıkkale Üniversitesi ve Türk Dil Kurumu Başkanlığı tarafından düzenlenen 1. Uluslararası “Kitle İletişim Araçlarında Türkçenin kullanımı” adlı sempozyumda Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın “Dil olmasaydı insan olmazdı. Türkçenin yok olma tehlikesi var” dedi.
“Biz Türk Dil Kurumu olarak sadece Ankara’da etkinlik yapmıyoruz” diyen Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın “Diğer şehirlerimizde de uygulamalarımız var. Toplumun en etkili varlığı kitle iletişim araçlarıdır. Birçok vatandaş kitle iletişim araçlarını izliyor ve dinliyor. Artık dili kitle iletişim araçlarından öğreniyorlar. Ama kitle iletişim araçlarının yayılmasıyla dil bilimine yeni bir dil geldi. O da televizyon dili. Çocukların bütün gününü televizyon önünde geçiriyor. Dil ediniminde ailenin, çevrenin katkısı kadar televizyon dili de büyük bir katkı sağlıyor. Televizyon’da dili yozlaştırıyorlar. Bu dil çok önemli. Bu dilin ifadeleri önemli. Türkçede yaşadığımız yozlaşmada yayınların büyük etkisi var. Yabancı sözler yayınlarda ve dizilerde kullanılan kaba kelimeler. Önemli olan dilin yaygınlaştırılmasıdır. Kullanılması kadar yaygınlaşmasıda çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Türkçenin yok olma tehlikesi var gibi gözüküyor.” Şeklinde konuştu.
 
KURULUŞLARLA İŞ BİRLİĞİNE ÇAĞIRIYOR
 
Başkan Akalın “220 milyona ulaşan bir milletin dilinin yok olması imkânsız. Türkçenin sesi dünyanın her bir yanına ulaşmaktadır. Türkçe bu gün en güçlü dönemini yaşıyor. Uydu aracılığıyla televizyon yayınlarımız her yerde izleniyor. Televizyondan yayın yapan televizyonların rahatlıkla izleyebildiğini biliyoruz. Dil olmasaydı insan olmazdı. Dil olmadığı için uygarlık da olmazdı. TRT Anadolu Ajansı dili çok güzel kullanarak hizmet içi eğitim etkinlikleri yapıyorlar. Bunları temsil kurum ise RTÜK’tür. Kitle iletişim araçlarında doğru ve güzel Türkçe için yayınlarda Türkçenin güzel bir şekilde özenle kullanılması gerekiyor. Sunucu, spiker ve muhabirler hizmet içi eğitimleri geçirilmesi gerekir. Türk Dil Kurumu yayıncı kuruluşlarla iş birliğine çağırıyor. Herkese çok teşekkür ediyorum.” İfade etti.
 
TAKİP VE DENETİM ALTINDA
 
RTÜK Başkanı Zahit Akman “RTÜK 15 senedir televizyon ve radyoların denetimini kontrol ediyor. 1000’in üzerinde yayın kuruluşu var. Bu kadar çok yayın arasında defolu mal olması normaldir. Onun için Türkçemizin kullanılmasında televizyonlarda karşılaşılan her şey devam etmektedir. Türk Dil Kurumu her yönde çok güzel çalışmalar sürdürüyorlar. Ülkemizde ortalama 5 saat televizyon izleniyor. Günde 5 saat televizyon izlenen bir ülkeye televizyonun etkileri çok büyük. Kitle iletişim araçlarının etkilerini tartışmayacağız. Dilin etkilerini konuşalım. Ülkemizde bulunan 1500 yayın kuruluşunun yayını kurulumuz tarafından takip ve denetim altındadır. Denetimin daha etkili hale gelmesi için yeni denetim elemanları aldık ve 50 tanesini de yeni almış bulunuyoruz. Uzman olarak işe başlayan elemanlar yurt dışında eğitim alacaklar. Her yıl 7–8 bölgede yayın yapan kuruluşlarımızın sahiplerini çağırarak eğitimden geçirmeliyiz.” Şeklinde konuştu.
 
OLUMLU ETKİLERİNİ GÖRDÜK
 
Başkan Akman “Yayıncının eğitimini son derece önemsiyoruz. İnsanların ve öğrencilerin iyi bir Türkçe kullanması için çok güzel kitaplar bastırdık. İlk defa RTÜK doğru ve güzel Türkçe kullanımı ile ilgili ödül vermeye başladı. Geçen sene ödül kazananlara ödüllerini TBMM’de verdik. Bu sene 3. ödül törenimiz düzenlenecek. Çocuklarımız televizyon ve radyo yayınlarına en savunmasız kişiler. Ekranlarda ki içeriği hepimiz tarafından bilinen yayınların çocuklar üzerindeki etkilerini tartışmalıyız. MEB ile birlikte bir çalışma başlatarak okullarda medya okuryazarlığı dersini okutmaya başladık. Gerçekten dünyanın her bir tarafında medya okuryazarlığı dersi okutuluyor. Bu dersin çok olumlu etkilerini gördük.” Dedi.
 
TELEVİZYON ÇOK ÖNEMLİ BİR ARAÇ
 
RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın’a teşekkür plaketi veren Rektör Prof. Dr. Ahmet Murat Çakmak “En yaygın ve en eski dil Türkçedir. Bu değerli varlığımıza sahip çıkmalıyız. Televizyon günlük hayatımızda çok rol oynamaktadır. Televizyon çok önemli bir araç. Biz sadece seyrettiğimiz ve dinlediğimiz yayınlar üzerine ne kadar çok etkinlik yaparsak o kadar yararlı olacaktır. 4 yılda 4 okulumuzu açtık. En sonuncusu ise Hacılar Meslek Yüksekokulu’dur.” Belirtti. Oturum Başkanı H. Rıdvan Çongur “Bu dili doğru ve güzel konuşmamız lazım. Kelimelerin hak ettiği şekilde konuşmalıyız. Dili konuşmak her medeni ülkede eğitilerek, radyolarda dahi güzel ve etkili konuşuluyor” ifadelerine yer verdi.
 
DİLİMİZE SAYGILI VE BAĞLI OLMALIYIZ
 
Oturum Başkanı H. Rıdvan Çongur “Türkçenin kullanımı her gün her an çok önemli. Eski bir yayıncı ve yazar olarak hepinize teşekkür ediyorum. Özel kanalların hem yaşadığı dil faciasını ve dile gösterdikleri yetersizliği vurgulamak istiyorum. Türkçenin kullanımı neden bu kadar önemsenmiş. Konuştuğumuz bu dil kitle iletişim araçlarında kullanılan korunmasına, özen gösterilmesi gereken bir dildir. Onun için güzel konuşulmasıdır, bizim savunduğumuz. Dil milletlerin en önemli varlığıdır. Ülke ve millet bütünlüğü ortak dil Türkçe ile gerçekleştirilir. Dilimize saygılı ve bağlı olmalıyız. Türkçe kendini yabancı dil boyunduruğundan kurtarmalıdır. Milli birlik bu bağ ile karşılanmaktadır.” İfade etti.
Haber: Bayrak – Fotoğraf: Arif Çakıroğlu - Haberkale


  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli