Anahtar Kelimeler:

İlginç Domuz Haberi

İlginç Domuz Haberi

Kırıkkale`den 450 Domuz Antalya`ya Gitmiş.

 

Hürriyet Gazetesi tarafından yapılan haberde Antalya`daki domuz üretim çiftliklerine Kırıkkale’den 450 domuzun götürüldüğü iddia edildi. Türkiye’de domuz üretim çiftliklerinin durumunun değerlendirildiği haberde ‘Tarım Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre Antalya`daki çiftlikte 179 tane domuz var. Ayrıca Kırıkkale`den gelen 450 domuz da Antalya`da kesim için bekliyor’ ifadesine yer verildi. Haberin yayınlanmasından sonra Kırıkkale’de domuz yetiştiriliyor mu? Yoksa Kırıkkale İle Kırklareli karıştırıldı mı? Sorusu akıllara geldi.
Meksika’da ortaya çıkan ve 103 kişinin ölümüne neden olan domuz gribinin ardından Türkiye’de domuz üretim çiftlikleri gündeme geldi Hürriyet Gazetesi tarafından da Türkiye’de domuz üretim çiftliklerinin durumunun değerlendirildiği haber göre Türkiye’de domuz üretim çiftlikleri hem var hem de yok. Ruhsatlı çiftlik yok ama ruhsatsız var. Tarım Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre Türkiye’de ‘ruhsatlı’ domuz çiftliği yok. Mersin`de hiç çiftlik kalmamış. Antalya`daki çiftlikte 179 tane domuz var. Ayrıca Kırıkkale`den gelen 450 domuz da Antalya`da kesim için bekliyor. Dolayısıyla kesileceklerle birlikte bu ilde 629 domuz var. İzmir`de ise 700 tane kalmış. Bakanlık yetkilisi, söz konusu çiftliklerin hiçbirinin ruhsatının olmadığını zaten çiftlik sahiplerinin bunları eritmek için çaba sarf ettiklerini söyledi. Yetkili, 2004’te İzmir’de domuz etinden yapılan çiğköfte yiyenlerin trişinozis hastalığına yakalanmalarının ardından çiftliklerin zapturapt altına alınması için bir yönetmelik çıkarıldığını anımsattı.
 
KIRIKKALE İLE KIRKLARELİ KARIŞTIRILDI MI?
 
Ancak hiçbir çiftliğin yönetmelikteki şartları yerine getirmediği için ruhsat alamadıklarını ve birçoğunun da kapandığını söyledi. Domuzun özel kesimhanelerde kesilmesi gerektiğini anımsatan yetkili; sadece Antalya’da domuz kesimi yapan bir mezbaha bulunduğunu açıkladı. İddialara göreyse Türkiye’de 80 civarında kaçak çiftlikte yılda bir milyon civarında domuz üretiliyor ve bunlar kaçak olarak normal kesimhanelerde kesiliyor. Meksika’da ortaya çıkan ve 103 kişinin ölümüne neden olan domuz gribi; domuz, insan ve kuş gribi virüslerinin daha önce görülmemiş bir bileşimi. Kanada’nın ardından İspanya ve İsrail’e de sıçrayan virüs nedeniyle ABD’de olağanüstü hal ilan edildi. Domuz gribi salgını Türkiye’nin bu konuda ne kadar güvenilir olup olmadığı sorusuna neden oldu.
 


  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu