Anahtar Kelimeler:

Çelik`in Atamaları Yargıdan Dönüyor

Çelik`in Atamaları Yargıdan Dönüyor

MEB`de Usulsüz Olduğu Belirtilen Atamalar Yargıdan Dönüyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan "76. madde atamalarına" yargıdan bir iptal de Kırıkkale İdare Mahkemesi`nden geldi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Atamaların kanuna uygun olduğunu iddia eden MEB, Mersin İdare Mahkemesinin iki kararı, Kırıkkale İdare Mahkemesinin bir kararı ile yapılan atamaların teker teker iptal edildiğini görmek zorundadır" dedi.
Milli Eğitim Eski Bakanı Hüseyin Çelik`in, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun 76. maddesi ile idareye tanınan takdir yetkisini kullanarak yaptığı "giderayak" atamalara yargıdan bir iptal daha geldi. Kırıkkale İdare Mahkemesi, bir öğretmenin şube müdürlüğü sınavını kazanmamasına karşın, 76. maddeye göre makam yetkisi ile atanmasının hukuka uygun olmadığına ve işlemin iptaline karar verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 76`ıncı madde kapsamında yapılan atamaların hukuksuz olduğunun yargı kararlarıyla "tescillenmiş" olduğunu söyledi. MEB`in bir açıklama yaparak, 76`ıncı madde doğrultusunda yapılan yönetici atamalarını savunduğunu anımsatan Koncuk, " Atamaların kanuna uygun olduğunu iddia eden MEB, Mersin İdare Mahkemesinin iki kararı, Kırıkkkale İdare Mahkemesinin bir kararı ile yapılan atamaların teker teker iptal edildiğini görmek zorundadır. Hukuk devletinde, ortaya konulan idari işlemlerin hukuka uygun olup olmadığına bağımsız yargı karar verir. 76`ıncı madde dayanak gösterilerek yapılan üç atamanın Mersin ve Kırıkkale İdare Mahkemeleri tarafından yürütmesinin durdurulması, atamaların hukuksuz olduğunu gün yüzüne çıkarmıştır" dedi.
 
MEB Yeni Bir Değerlendirme Yapmalı
 
Milli Eğitim Bakanlığı`nın bu kararlar sonucunda yeni bir değerlendirme zorunda olduğunu söyleyen Koncuk, "Çünkü açılan diğer davalarda da aynı kararların verileceği açıktır. Şu anda sendikalar tarafından tüm atamalara yönelik teker teker davalar açılmaktadır. Bu davaların sonuçlanmasını beklemek ve yeni mağdurlar yaratmamak için Milli Eğitim Bakanlığı 76`ıncı madde ile yapılan bütün atamaları iptal etmelidir" dedi. Bu konuda bir "inatlaşma" içerisine girilmesinin Milli Eğitim Bakanlığı gibi ciddi bir kurumu yeniden tartışmaya açacağını ifade eden Koncuk, "Kendisi de bir hukukçu olan Sayın Nimet Çubukçu`nun bu konuda yargı kararlarına uygun yeni bir değerlendirme yapma zamanı gelmiştir. Sayın Bakanın göstereceği tavır, hem Milli Eğitim Bakanlığına hem de kendisine karşı yeni ve güçlü bir güvenin oluşmasını sağlayacaktır. Bu şekilde eski Bakan Hüseyin Çelik`in oluşturduğu güvensizlik ortamını değiştirmek mümkün olacaktır" uyarısında bulundu.
 
Genel Dava Hazırlıkları Bitiyor
 
MEB`in bu konudaki tavrının ne olursa olsun, açılan ve açılacak davalar sebebiyle bu atamaların birer birer iptal edileceğini söyleyen Koncuk, "Dolayısıyla, hukuksuzlukta ısrar etmenin hiç kimseye yarar sağlamayacağı açıktır. Türk Eğitim Sen dava açan tüm üyelerinin mahkeme masraflarını karşılama sözü vermiştir. Ayrıca, bireysel davalar dışında, bütün atamaların iptal edilmesi için genel bir dava açma hazırlığı da son safhaya gelmiştir. Açılacak bu davadan sonuç alınabilmesi, ehliyet yönünden reddedilmemesi için, illerimizden gelen dilekçeler dava dilekçesi ekinde mahkemeye sunulacaktır" açıklamasında bulundu.


  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli