Anahtar Kelimeler:

Kene, 2 Hayvanı Öldürdü

Kene, 2 Hayvanı Öldürdü

Kırıkkale`de Keneye 2 Büyükbaş Hayvan Kurban Gitti.

 

Bu haber sadece Haberkale.com`da!
Kırıkkale’de kene şoku yaşandı. Mandıracılık yapan Erol Güler’in 5000 TL değerindeki iki büyükbaş hayvanı kene ısırması sonucu telef oldu. Diğer hayvanları ve kendi canlarından endişe duyan Güler, yetkililerden yardım istedi.
Kırıkkale’nin Ahılı köyünde mandıracılıkla geçimini sağlayan Erol Güler’in dışarıda otlattığı büyükbaş hayvanlarını kene ısırdı. Zehirli kene ısırması sonucu hayvanlarda yüksek ateş meydana gelince Güler çareyi Kırıkkale Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurmakta buldu. Müdürlükten gelen veteriner hekimlerin hasta hayvanlara bir çare bulamaması üzerine Güler, ağır hasta iki hayvanını alarak Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne gitti. Burada hayvanları inceleyen İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı’ndan Yrd.Doç.Dr. Naci Öcal ile Yrd.Doç.Dr. Buğrahan Bekir Yağcı, hayvanlarda kene ısırması sonucu Theileriosis (kene sıtması) hastalığı olduğunu tespit ettiler.
Veteriner Hekimler İncelerken Öldü
Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi kliniğine yüksek ateşli gelen iki hayvandan birisi olan 250 kg ağırlığındaki Aydın isimli simental tosun burada veteriner hekimlerin incelemesi esnasında öldü. Üniversiteden bir heyetin Güler’in mandırasına gelmesine karar verilerek hasta olan diğer hayvanını alıp mandıraya dönen Güler, burada da ikinci şoku yaşadı. Güler’in hasta olan diğer hoştayn cinsi 230 kilogramlık Kibar isimli ineği mandıraya gelişinde telef oldu.
Heyet Gelip, İnceleme Yaptı
5000 TL değerinde iki ineğini kaybetmenin acısını yaşayan mandıracı, diğer ineklerinin de öleceğini ve kendisi ile ailesinin can güvenliğinin olmadığını düşünerek üniversiteden acil yardım talep etti. Bunun üzerine ertesi gün heyetçe Erol Güler’in mandırasına gelen Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne bağlı hocalar, diğer tüm ineklerde inceleme yaptı. Hayvanlarda inceleme yapan hocalar, vakanın Theileriosis (kene sıtması) olduğunu tespit ederek, Güler’i bu hastalığın sadece keneden hayvana geçtiği ve insana geçme tehlikesi bulunmadığı yönünde yaptıkları açıklamayla rahatlattılar. Hastalığın aşısı ve ilaçları olduğunu belirten hekimler, mandıradaki hastalık belirtisi gösteren diğer hayvanlarda tedaviye başlayarak hastaları izlemeye aldılar.
Tarım İl Müdürlüğü’ne Sitem Etti
Kırıkkale Üniversitesi’nden gelip, hayvanlarını tedavi eden ve ayrıca kendisine hastalıkla ilgili bilgiler veren veteriner hekimlere teşekkür eden Erol Güler, “50’ye yakın büyükbaş hayvanımı ilk olarak gösterdiğim Kırıkkale Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı veteriner hekimlerin konuyu anlamamaları sebebiyle hayvanlarımın tedavi edilememesi sonucu 5000 TL’lik zarara uğradım. Daha mandıramdaki 50 büyükbaş hayvanımın akıbeti konusunda veteriner hekimler kesin bir şey diyemiyor. Bu hayvanlarımın da telef olmasından korkuyorum. Devletin bana yardım eli uzatarak zararımı karşılamasını ve çevremizin kenelere karşı ilaçlanmasını istiyorum” diye konuştu.


  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli