Anahtar Kelimeler:

Akaryakıtta Tatlı Kâra Son

Akaryakıtta Tatlı Kâra Son

EPDK`nın Verdiği Süre Doldu, Akaryakıtta Ciddi İndirim Bekleniyor.

 

Akaryakıt dağıtım firmaları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`na (EPDK) yeni fiyat tekliflerini sundu. Ancak şu ana kadar dile getirilen rakamlar tüketicilerin taleplerini karşılamadı. Tüketiciler Birliği benzinin litre fiyatının en az 30 kuruş indirilmesini bekliyor.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, EPDK`nın akaryakıt firmalarına benzin fiyatlarının makul düzeye çekilmesi yolunda verdiği sürenin önceki gün dolduğunu hatırlattı. Firmaların EPDK`ya benzin fiyatları konusunda tekliflerini sunduğunu belirten Kaya, EPDK`nın akaryakıt firmalarına nasıl bir müdahalede bulunacağını merak ettiklerini dile getirdi. Verilen süre dolmadan bazı firmaların benzinin litre fiyatlarında indirime gittiğini anlatan Kaya, halen petrol fiyatlarında önemli bir değişiklik olmadığının altını çizdi. Şirketlerin fazla kâr ettiğini dile getiren Kaya`nın tespitlerine göre firmalar, benzini rafineriden 58 kuruştan alıyor. Yüzde 5 nakliye, yüzde 18 bayi kârı koyduğunuzda fiyat 81 kuruşa çıkıyor. Dağıtıcı firmalar bayiden fazla yüzde 50 civarında kârla vergi hariç benzini 1,25 TL`den satıyor. Vergiler de katıldığında fiyat 3,25 TL`ye ulaşıyor. Dağıtıcı firmanın daha küçük kâr etmesi gerektiğini söyleyen Kaya, "Ama inanılmaz kârlar var. Dağıtıcı firmaların yüzde 15 kâr yapması durumunda bile fiyatların yaklaşık 30 kuruş ve daha fazla aşağı çekilmesi gerekiyor." ifadelerini kullanıyor.
 
Kaya, fiyatların en kötü ihtimalle 2,95 liraya inmesi gerektiğini savunarak, "En az 30 kuruş indirim bekliyoruz. EPDK da benzinin litresinde üst sınır 2,95`i dikkate alarak müdahalede bulunmalı. Cezai yaptırımlar da uygulanmalı." dedi. EPDK`nın bu noktada "baklava çalan çocuğun hapis cezasıyla cezalandırıldığını unutmadan hareket etmesi" gerektiğini ifade eden Kaya, "Bir çocuk yokluk içinde yaptığı hatadan ceza aldı. Bu kadar yüksek fiyatlar kabul edilemez. EPDK, çevre ülkelerdeki fiyatları ve Türkiye`deki firmaların kârlarını çok iyi biliyor." görüşünü ileri sürdü.


  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı