Anahtar Kelimeler:

Hurdalar, Ekonomiye Geri Dönecek

Hurdalar, Ekonomiye Geri Dönecek

Kırıkkale`de Parçalanan Hurda Araçlar, Jilet Olacak.

 

Karayolu taşıtlarının çevreye olumsuz etkisini en aza indirmek ve vatandaşların yararını gözetmek amacıyla ömürlerini tamamlamış trafikten çekilen Türkiye genelindeki araçlar Kırıkkale’deki hurdalıkta parçalanmaya başlandı. Hurda araçlardan elde edilecek malzemelerin tıraş bıçağı üretiminde kullanılması planlanıyor.
 
Kırıkkale`de hurdaya çıkartılan araçları parçalama çalışmaları basına tanıtıldı. Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aydın, bu uygulamanın tamamen araç sahiplerine ve kamu yararına olduğunu belirterek, diğer araç sahiplerini de uygulamaya davet etti.
Kırıkkale’de bulunan MKEK Hurda Müdürlüğü`nde yapılan işlemlerin ilki trafik tescil büroda gerçekleştiriliyor. Giriş bölümünde araçlar özel bir cihazdan geçirilerek kanserojen madde içerip içermediği kontrol ediliyor. Daha sonra hurda araçlar parçalara ayrılmak üzere hurda sahasına gönderiliyor. Burada iş makinelerinin yardımıyla parçalarına ayrılan araçların kullanılabilir ve kullanılamaz kısımları ayrılıyor. Son olarak hurda araçlar preslerden geçirilerek işlem tamamlanıyor. Hurda araçlardan elde edilen malzemelerin başta tıraş bıçağı sektörü olmak üzere çeşitli sektörlerde yeniden kullanılması söz konusu olacak.
Uygulamanın hedefinde toplam hurda araç sayısı yaklaşık 60 bin civarında iken, sadece bin 500 civarında araç teslim alındı. Sayının az olmasında araç sahiplerinin birikmiş vergi borçlarını ödeyememesinin etkili olduğu belirtilirken, ömrünü doldurmuş araçların MTV vergisi, gecikme cezası ve faizlerinin silinmesini öngören çalışma yapıldığı öğrenildi.
Haberkale


  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli