Anahtar Kelimeler:

Teşvik Paketinde Değişiklik

Teşvik Paketinde Değişiklik

Hükümet Yeni Teşvik Sisteminin Bazı Hususlarında Düzenlemeye Gitti.

 

Türkiye`yi dört bölgeye ayırıp sektörel ve bölgesel destekler veren, 12 sektörde büyük yatırımları destekleyen yeni teşvik sisteminde bazı değişiklikler yapıldı. Taşınma desteğinde Kırıkkale’nin de içinde bulunduğu üçüncü bölge kapsam dışı tutulurken, genel teşvik sisteminden yararlanacaklara asgari yatırım tutarı getirildi.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 12 sektörde büyük yatırımlarda aranan asgari büyüklük miktarı ilaç üretiminde 100 milyon TL`den 150 milyon TL`ye çıkarılırken, birinci ve ikinci bölgedeki tekstil tesislerine üçüncü ve dördüncü bölgeye taşınmaları halinde verilecek taşınma desteği dördüncü bölge olarak düzenlendi.
Büyük yatırım ve bölgesel teşviklerden yararlanamayan yatırımların, mevcut sistemdeki kısıtlama ve asgari limitler güncellenerek, Gümrük Vergisi Muafiyet ve Kdv istisnasıyla genel bir teşvik sistemi getiren düzenlemede, asgari yatırım büyüklükleri belirlendi. Buna göre birinci ve ikinci bölgelerde 1 milyon TL, üçüncü ve dördüncü bölgelerde ise 500 bin TL tutarında asgari yatırım tutarı zorunluluğu aranacak.
TÜRKİYE 4 BÖLGEYE AYRILACAK
-Yeni Teşvik Sistemi’yle Türkiye dört bölgeye ayrılacak. 1’inci Bölgede İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli yer alacak.
-İkinci Bölge’de Adana, Mersin, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Balıkesir, Çanakkale (Bozcaada Gökçeada hariç) bulunuyor.
-3’üncü Bölge’de Zonguldak, Karabük, Bartın, Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak, Konya, Karaman, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir Kırşehir, Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya yer alırken, 4’üncü bölgede ise Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Çanakkale İlinin Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri bulunuyor.


  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli
  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu