Anahtar Kelimeler:

Sigara Yasağı Denetleniyor

Sigara Yasağı Denetleniyor

Kırıkkale Genelindeki Esnaf, Yasağa Uymaları Konusunda Uyarılıyor.

 

19 Temmuz’da başlayan genişletilmiş sigara yasağı sonrasında, yetkililer de konuya ilişkin denetlemelerine devam ediyor. Zabıta ekipleri Rauf Denktaş Bulvarı’ndaki esnafları denetleyerek eksikliklerin giderilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

‘Yüzde 100 Dumansız Hava Sahası’ sloganıyla konulan yasak, 19 Mayıs 2008 tarihinde kısmi olarak başladı ve 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren; cafe, bar, restaurant, lokanta, meyhane, kahvehane ve lokal gibi yerleri de kapsayacak şekilde genişletilmiş olarak devam etti. Yasak sonrası fahri denetmenlerin yanı sıra Sağlık İl Müdürlüğü, şehir belediyelerinin Zabıta Müdürlükleri ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri yasağa uyulup uyulmadığını sıkı bir şekilde kontrol ediyor.

BİLGİ EKSİKLİĞİ

Resmi kurumlardan, halkın kullanımına açık kapalı mekânlara, içkili mekanlardan sigaranın en çok tüketildiği yer olan kahvelere kadar her yer, en ince detayına kadar denetleniyor ve ilk yaptırımlardan biri olan sözlü ya da yazılı uyarılmayla mekanlar ikaz ediliyor. Yasağın başlamasıyla birlikte işletmecilerin ve halkın bilgi eksikliğini de göz önünde bulunduran devlet, ilk denetimlerdeki normal karşılanan hataları uyarılma yaptırımına tabi tutuyor. Ancak bilgi dahilin de olmasına rağmen alenen delinen bir yasak söz konusu ise yetkililer, cezai işlem yapmakta bir an olsun gecikmiyor.

DENETLEMELER DEVAM EDİYOR

Kırıkkale’de geçtiğimiz gün başlayan denetlemeler Cumartesi günüde devam etti. Kırıkkale Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Çarşamba Pazarı mevki ve Rauf Denktaş Bulvarında yer alan ve açık kısımları da bulunan kıraathaneleri, marketleri ve mağazaların bir kısmını denetleyerek işletmecileri eksikler konusunda uyardı. Ayrıca en çok uyarı alan durumlardan bir diğeri ise ‘sigara içilmez ve dumansız hava sahası’ yazılarının üzerinde şikâyet telefonlarının yazmayışı, yasağa uymayanlara uygulanacak ceza miktarının yanlış olması ve afişlerin büyüklüğü ile görünen dikkat çeken bir yerde olması gerektiğiydi.

8 EKİP DENETLİYOR

Çevre Sağlık Teknisyeni İbrahim Söylemez, Milli Eğitim Müdürlüğü Memuru Haydar Demirhan, Zabıta Memuru Halil Sönmez ve Zeki Ayan’ın bulunduğu denetleme ekibi, denetlemelerin her an yapılabileceğini söyleyerek vatandaşın bu konuda hassas olması gerektiğini vurguladılar. İlimizde 8 denetleme ekibi ile görev yapan sigara ekipleri denetlemelerin 07.00–23.00 saatleri arasında gerçekleştirildiğini ifade ettiler. Her gün ayrı ayrı ekiplerle geceli gündüzlü denetlemelere devam eden ekip, vatandaşın bu konuda bilgi eksikliği olduğunu belirterek uyarılarda bulundular.

YERİNDE BİR YASAK

Sigara yasağı ve dumansız hava sahası levhalarının bulundurulup bulundurulmadığını inceleyen denetleme ekibi, bu levhaların kırtasiyelerden temin edilebileceğini söylediler. Şanlı Spot işletmecisi Hasan Zorlu sigara içme yasağının çok yerinde bir karar olduğunu ve dükkânlarından kül tablalarını kaldırdıklarını belirtti. Şerifoğulları Mobilya işletmecisi Şerif Koltuk “Sigara ne evime nede dükkânıma girmiyordu. Bu yasakla beraber artık hiç giremeyecek. Bizde bu yasağa elimizden geldiğince uymaya çalışacağız” dedi.

 



  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.5 ° / 16.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu