Anahtar Kelimeler:

Yorgancılar Kan Ağlıyor

Yorgancılar Kan Ağlıyor

Kriz ve Teknoloji Birlikte Vurdu, Esnaf Zor Durumda.

 

Haberkale - Özel Haber
Kriz ortamının devam ettiği ülkemizde küçük esnaflar zor günler yaşıyor. Bu esnaf gruplarından sadece bir tanesi olan yorgan evleri, krizin yanı sıra teknolojinin gelişmesinden de olumsuz yönde etkilendi. Düğünlerin olmazsa olmazları arasında özellikle gelinlerin çeyizlerinde bulunan yorganlar artık eskisi gibi ilgi görmüyor.

Sanatkârlarının bitmek üzere olduğu mesleklerden birisi olan yorgan işlemeciliği esnafları zor günler yaşıyor. Kırıkkale’de İhlas Yorgan Evi sahibi Halis Karamızrak, 25 yıldır bu işi yaptığını ve son birkaç yıldır sadece yaz aylarında düğünlerin artmasından dolayı işlerin biraz olsun açıldığını söyledi. Karamızrak "3 yıl önceki fiyatla 20 TL ile yorgan işliyoruz. Eskiden otel gibi büyük işletmelere toptan yorgan işlerdik sadece ben değil yanımda da bir işçim vardı. Şimdi ise günde bir taneyi bile zor işliyorum, yanımda işçimde yok" şeklinde konuştu.

Uyku Seti ve Pikelere Yenildik

Bir diğer yorgan işlemecilerinden Gelinkız Yorgan Evi sahibi Levent Başer, havaların ısınmasından ve düğünlerin başlamasından dolayı yorgan işletmek isteyenlerin sayısında artış olduğunu söyledi. Başer, "Genellikle yakın çevremizden ve tanıdığımız kişilerin işlerini yapıyoruz. Mahallelerde bazı bayanların yorgan işlemesi bizim işlerimizi oldukça etkiledi. Onlarla aynı fiyata yapıyoruz ama yinede talep çok az ve çağın gelişmesiyle çıkan uyku seti ve pike gibi şeyler yorgancılarda son temsilci olarak bizleri bıraktı" dedi. Çeyiz yorganını 120–140 TL, normal beyaz yorganı ise 20 TL`den işlediklerini belitti.

Kırıkkale’ye Fazla Geliyoruz

Başer Yorgan Evi sahibi Osman Başer ise yorgan işlemelerinin artık sadece çeyizlik yorganlar için yapıldığını bunların da herkesten talep görmediğini söyledi. Mahalle aralarında normal beyaz yorgan işleme işini bayanların yapmasının işlerinin düşmesine sebep olduğunu söyledi. Kayıtlı oldukları Berberler ve Terziler Odası`nın da aidatları toplamaktan başka bir iş yapmadığını iddia etti. Kırıkkale`de sadece 9–10 yorgancı esnafı olduğunu fakat bu kadarının bile artık Kırıkkale`ye fazla geldiğini belirtti.
Haberkale


  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli