Anahtar Kelimeler:

Bu Karar Vicdanları Yaraladı

Bu Karar Vicdanları Yaraladı

Mahkeme, Eli Kanlı Teröriste Şehit Diyen Babayı Beraat Ettirdi.

 

Hükümetin “Kürt açılımı” gündemdeyken, terör örgütü PKK’nın eli kanlı bir teröristinin mezarına “Şehit” diye yazdıran babası hakkında “suç ve suçluyu övmek” suçundan açılan dava, mahkemenin beraat kararı vermesiyle sonuçlandı. “PKK’lı teröriste şehit denilebilir” manasına gelen karar Türk milletinin vicdanında derin yara açtı.
Mardin`in Savur İlçesine bağlı Hisarkaya Köyü`nde, 1992`de güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen PKK`lı Hasan Kalkan`ın Mardin`deki mezar taşına "şehit" yazdırdığı için hakkında Terörle Mücadele Yasası`nın 7/2 maddesi ve TCK`nın 215/1 maddesi uyarınca "terör örgütü propagandası yaparak suç ve suçluyu övmek" suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan baba Ramazan Kalkan, dün Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nde karar duruşmasına çıktı.
Savcı: Amaç Terör Örgütünü Yüceltmek
Savcı mütalaasında, baba Ramazan Kalkan`ın oğlu için 5 yıl önce mezar taşı yaptırdığını, üzerine "Şehit Hasan" ifadesini, parantez içinde de örgütteki "Serhat" kod adını yazdırdığını, yine aynı taş üzerine Kürtçe "Jî Dayikbun 1974" (Doğum tarihi 1974) "Tevlîbuna Şoreş 1992" (Devrime katılış 1992) "Şehadet 1992" ibarelerinin yer aldığını belirtti. Savcı, Kalkan`ın amacının terör örgütü mensubunu yüceltmek, sahip çıkmak ve kitlelere yaymak, bulunduğu pozisyonu kutsamak ve diğer insanlara, gençlere örnek göstermek olduğunu, bu nedenle 5 yıl hapisle cezalandırılması gerektiğini savundu.
Elinin Kanıyla Namaz da Kılarmış
Baba Ramazan Kalkan, "Oğlum okulda ve mahallede Serhat diye çağrılıyordu. Ben bu nedenle Serhat yazdırdım. Kod isim olup, olmadığını bilmiyorum. Namazını kılan, orucunu tutan ve dini vecibelerini eksiksiz yerine getiren birisiydi. Şehit olduğunu düşünerek böyle yazdırdım. Ben ne örgütün talimatı, ne de başkasının yönlendirmesiyle bu mezar taşını yaptırdım. Evlat acısı yaşadığım için içimden öyle geldi" dedi.
Mahkeme: Babanın Yaşadığı Acı Göz Önüne Alınmalı
Mahkeme heyeti oy birliğiyle beraat kararını açıklarken, sanığın söz konusu ibareleri örgüt propagandası amacıyla yazdırdığına ilişkin yeterli delilin olmadığını, sanığın o andaki acı ve ruh hali dikkate alındığında yapmış olduğu fiilin kasıtlı olarak yapılmadığı yönünde vicdani kanaat oluştuğunu belirtti. El konulan ve adli emanete alınan mezar taşının ise iade edilmemesini kararlaştırdı.
Şehit Ailelerinin Yaşadığı Acı Ne Olacak?
“PKK’lı teröriste şehit denilebilir” manasındaki kararı alan mahkemenin, bunu babanın yaşadığı acıyı göz önüne alarak verdiği karar metninde yer aldı. İnternetteki forum sitelerinde ve birçok değişik platformda görüşlerini bildiren vatandaşlar ise “bu vatan için canını seve seve feda etmiş binlerce şehidimizin ailelerinin yaşadığı acı, verilen bu kararla bir kat daha artmış olacak. Mahkeme bu kararı alırken şehit ailelerinin yaşadığı acıyı neden göz ardı etti” görüşünde birleşti. Vatandaşlar, kararın Yargıtay’dan dönmesini umduklarını dile getirdiler. İktidara yakınlığıyla tanınan Sabah gazetesinin konuyu “Cesur Karar” diyerek manşetine taşıması da vatandaşların büyük tepkisini çekti.


  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli