Anahtar Kelimeler:

Güner: Kırıkkale, İyi Yolda

Güner: Kırıkkale, İyi Yolda

Vali Güner, Kırıkkale`nin Geleceğinin Parlak Olduğunu Söyledi.

 

Kırıkkale’nin il oluşunun 20. yıl dönümü nedeni ile Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner kutlama mesajı gönderdi. Güner’in tüm Kırıkkale halkına yönelik yaptığı açıklamada “Kırıkkale’nin geleceği parlaktır” dedi.
Güner’in açıklaması şöyle: Kırıkkale, Cumhuriyetin ülkemize armağan ettiği şehirlerimizden birisidir.1925 yılına kadar küçük ve sakin bir köy iken Türk ordusunun mühimmat ihtiyacını karşılamak için MKEK fabrikalarının temellerinin atılması; şehrin de kurulmasına sebep olmuştur. Kuruluşu ilk önceleri pek dikkate alınmadığı anlaşılmakla birlikte daha sonra göç alarak büyümesi ve genişlemesi şehrin kuruluşunun da önemsenmesini gerektirmiştir.
MKEK fabrikalarının bu araziler üzerine kurulmasında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere o günkü hükümet ile silahlı kuvvetler yetkililerinin de destek ve iradesi olduğunu da unutmamak gerekir. Topraklarından 1925 yılında tren yolunun geçmesi, Başkent Ankara’ya yakın olması ve Kızılırmak’ın buradan geçmesi de stratejik olarak kabul görmüş olması yanında; özellikle Keskin ve havalisinin Kurtuluş Savaşı’nda Milli Mücadele’ye verdiği maddi ve manevi desteğinde yörenin silah sanayi olarak tercih edilmesinde önemli rol oynadığı da anlaşılmaktadır.
Göreve başladığım 30 Haziran 2009 tarihinden beri tanımaya çalıştığım ilin pek çok konuda diğer çevre illere göre iyi bir konumda olduğunu söylemek mümkündür.Sağlıkta önemli bir dönüşüm yakalanmış durumda.Çevre illerden de tedavi olmak için artık buraya gelinmekte,hastalar tedavilerini burada yaptırabilmektedir.Kırıkkale Üniversitesine ait Tıp Fakültesinin de ayrıca hizmet vermesi ilimiz için son derece önemlidir. Ulaşım için Devletimizin verdiği destek çok yüksek seviyede.Kırıkkale-Bala- Konya / Kulu, Kırşehir /Kaman-Bala yol çalışması ile Kırıkkale-Bahşili/Karakeçili-Konya/Kulu yol çalışmaları devam etmektedir. Gerçekleştiğinde Karakeçili 43 vilayetin yol kavşağında yer alacaktır ki bu şehrimizle ulaşımda aynı konuma gelmesi demektir. Ceritmüminli Barajı’nın yapım çalışmaları başlamıştır.2011 yılında tamamlanması hedeflenen bu barajın suları ile yaklaşık 10 bin dönümlük bir arazi sulanabilecektir. Sulakyurt Barajı ile Hamzalı ve Akçakavak göletlerinin tamamlanması bu topraklara bereket getirecektir. Çerikli-Gelingüllü barajından il arazilerinin sulanmasında yararlanılması için çalışmalar sürdürülmektedir. Su ve toprağın kucaklaşmasının daha fazla üretim ve gelir olduğunu da unutmayalım.OSB’de 41 firma üretime başlamış,15 adetinde ise çalışmalar sürdürülmektedir .2 milyon fidan yetiştirmeyi ve dikmeyi planladığımız projeyi ilimizin ekolojik geleceği için başarmak zorundayız. MKEK fabrikalarında tren tekerleği yapımı başta olmak üzere yeni üretim tesisleri hizmete açılmıştır.Yapımı devam eden Ankara- Kırıkkale arası karayolu tamamlanarak kısa süre sonra hizmete açılacaktır.
Bu gelişmelerin ilin kent kültür yapısının oluşmasına önemli katkı sağladığına inanıyorum. Son yıllarda yatırımcılarımızın ilimizi tercih etmeleri yeni istihdam alanları oluşturmakta, üretime yönelik faaliyetleri ve çalışmaları artırmaktadır.Bu ilimiz için elbette sevindirici bir durumdur. Yeni projeler üzerindeki çalışmalar ise devam etmektedir.
Kırıkkale 12 Ağustos 1941 tarihinde belediye statüsü kazanmış olup 1944 yılında ilçe yapılmıştır.15.06. 1989 tarihinde kabul edilen ; 21.06.1989 tarih ve 20202 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3578 sayılı yasa kapsamında il statüsü verilmiş,İl Valisinin 17 ağustos 1989 tarihinde göreve başlaması ile vilayet olmuştur.
Bu gün Kırıkkale’nin il oluşunun 20’nci yıl dönümüdür. Bu münasebetle bu önemli günü kutluyor, Kırıkkale halkına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Haberkale
 


  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli