Anahtar Kelimeler:

Yapay Tatlandırıcı Tehlikesi

Yapay Tatlandırıcı Tehlikesi

Ramazan Tatlısı Alırken Çok Ucuza Kaçmayın.

 

Kırıkkale Lokantacılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Yurdalan Eroğlu, yaptığı basın açıklaması ile vatandaşları yapay tatlandırıcılara karşı uyardı.
Lokantacılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Yurdalan Eroğlu yaptığı basın açıklamasında “Çin, Singapur, Tayvan, Hollanda, Amerika, Almanya gibi ülkelerden gelen yapay tatlandırıcılar, şekerden çok daha yüksek tat veriyor. Ürkütücü olan ise açıktan ürün satılan yerlerde bu tür kimyasallar çokça ve rahatça bulunabiliyor. Sektörde bu tatlandırıcıların kullanımı artıyor. Aspartam 25 kilogramlık paketler halinde satılıyor. Hem evde tatlı yapımında,  hem de büyük firmaların diyet /  diyabetik ürünlerinde mutfağa giren yapay tatlandırıcılar, acaba piyasada farklı alanlarda gizlice kullanılıyor mu? Ürünlerin içindeki yapay tatlandırıcılardan vatandaşın haberi var mı? Sektörde hızla yaygınlaşan yapay tatlandırıcılardan birçok üretici yakınıyor” şeklinde konuştu.
Ucuzluğu Açıklayamıyorlar
Ankara’dan gelen tatlıların, pancar şekeri yerine ürünlerinde aspartamı gizlice kullanıldığını ifade eden Başkan Eroğlu “Hem de bu ürünler diyet ya da diyabetik diye değil, bildiğimiz şekerden yapılan tatlı olarak satılıyor. Mesela, bir tepsi baklavada iki buçuk kilogram şeker kullanılıyor. Bu miktar 6 TL’ye denk gelirken, sadece 50 kuruşluk aspartam ile aynı tat karşılanıyor. Zaten Kırıkkale’de vitrinlerde yerini alan baklavaların 5 TL’den satılması aslında durumu açıklıyor. Nasıl bu kadar ucuza mal ediyorsunuz, Yapımında ne kullanıyorsunuz? sorularına yanıt “Bilmiyoruz, bize hazır geliyor” oluyor. Birçok firma, baklavayı toptancıdan hazır alıyor; toptancı ise fiyatı düşürmek için ucuz malzemeye yöneliyor. Pancardan üretilen şekerin yerine kimyasal tatlandırıcılar tercih ediliyor” sözlerine yer verdi.
Aspartam Çok Zararlı
Piyasalarda yaygınlaşan yapay ya da kimyasal tatlandırıcıların kullanımının önümüzdeki yıllarda patlayacağını söyleyen Başkan Eroğlu “Bunu orta dereceli esnaf kullanmaz. Ya çok büyük iş yapanlar kullanıyor. Ya da çok küçükler. En büyüklerinden bile şüphelenmek lazım. Burada halkın sağlığı söz konusu olup kimyasal tatlandırıcı kullanan Pasta ve tatlı imalathanelerine taviz verilmemesi bakımından İl Tarım Müdürlüğümüze çok iş düşüyor” dedi. Kimyasal tatlandırıcı “Aspartam`ın Zararları” konusunda Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın yorumuna yer veren Başkan Eroğlu “Aspartam’ın, baş ağrısı, depresyon, korku atakları, unutkanlık, yorgunluk, ağzı dolama, eklem ağrısı, huzursuzluk, tat kaybı, bulantı, kanser, migren, uykusuzluk, uyuşukluk, baş dönmesi, görme kaybı gibi zararlara yol açmaktadır.” 
Haberkale


  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı