Anahtar Kelimeler:

Fizyoterapistler, Günlerini Kutluyor

Fizyoterapistler, Günlerini Kutluyor

Meslek Yasaları Olmaması Sebebiyle Buruk Kutlama.

 

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Kırıkkale İl Başkanı Erkan Özyılmaz, 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü’ne yönelik yaptığı basın açıklamasında “tüm dünyada fizyoterapistler, 8 Eylül’ü büyük bir coşku ile kutlarken biz ülkemizde meslek yasamızın olmamasından dolayı buruk bir sevinç yaşıyoruz. Yasanın olmaması bu kurumlarda çalışan arkadaşlarımızda özlük haklarında yetersizlikler yaratmaktadır” dedi.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Kırıkkale İl Başkanı Erkan Özyılmaz  yaptığı basın açıklamasında “ Tüm dünya da fizyoterapistler 8 Eylülü büyük bir coşku ile kutlarken biz ülkemizde meslek yasamızın olmamasından dolayı buruk bir sevinç yaşıyoruz. Ülkemizde 5000’nin üzerinde bulunan fizyoterapistler toplum sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır.  Fizyoterapi mesleği 2. Dünya savaşı sonrasında artan rehabilitasyon ihtiyacı ile yavaş yavaş popülaritesini artırmış ve sağlık alanını vazgeçilmez bir parçası olduğunu ortaya koymuştur. Fizyoterapist, fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda 4 yıl boyunca lisans düzeyinde teorik ve pratik eğitim alarak bu konuda uzmanlaşan kişidir.  Fizyoterapistler yüksek lisans ve doktora dereceleri akademik kariyerlerine devam ederek doçentlik ve profesörlük unvanlarını alabilmekte öğretim üyeliği yapabilmektedirler. Türkiye’de şu anda 17 üniversitede lisans düzeyinde fizyoterapist yetiştiren fakülte, bölüm veya yüksekokul bulunmaktadır” dedi.
Yapılan Yanlışlıklara Göz Yumuluyor
Ülkemizde fizyoterapist oranının çok düşük olduğunu söyleyen Başkan Özyılmaz “Fizyoterapistler, lisans dönemi boyunca ileri düzeyde kas, iskelet ve sinir sistemi anatomisi fizyoloji, vücudun duruş ve yürüyüş mekaniğini analiz edici dersler ile nöroloji, ortopedi, kardiyoloji, romatoloji, spor yaralanmaları gibi alanlarda özel tedavi edici egzersiz programları, tedavide kullanılan elektro terapi ajanları ve manüel yapılan uygulamaların eğitimini almaktadırlar. Avrupa da fizyoterapistlerin ülkelerinde ki sayıları çok çok fazla iken nüfusu 75 milyonu bulan ülkemizde fizyoterapist oranı çok düşüktür. 82 milyon nüfusu olan Almanya da fizyoterapist sayısı 85.000 iken bu rakam Türkiye de 5.000 civarındadır. Devlet bu açığı kapatmak için yeni okullar açmaktadır. Daha birkaç sene öncesinde okulların sayıları 5 i geçmez iken bu rakam bugün 17’dir. İlerleyen dönemler için gereken tedbirleri alan devletimiz ne yazık ki bu dönem içerisinde yapılan yanlışlıklara göz yummaktadır” dedi.
Kırıkkale’de 10 Civarında Fizyoterapist Var
Kamu kuruluşlarında gerekli haklara bir an önce kavuşmak istediklerini söyleyen Başkan Özyılmaz “Özel hastaneler, bünyesinde verilen fizik tedavi hizmetine fizik tedavi alanında gerekli ve yeterli bilgiye sahip olmayan sağlık memuru, acil tıp teknikeri, hemşire gibi sağlık profesyonelleri çalıştırmaktadır. Dolayısıyla bu eğitimsiz kişilerin elektro terapi uygulamalarına dahil olması fizyoterapistleri çok üzmüştür. Elektro terapi uygulamalarının basit bir şey gibi gösterilmesi devletin sağlık için ayırdığı bütçeye önemli bir darbe vurmaktadır. Hastalar doğru tedavi programları ve tedavi uygulamaları alamamakta göstermelik elektro terapi uygulamaları ile hasta tekrar tekrar tedavi talebinde bulunmaktadır. Bu da uzun dönemde bütçeye önemli bir yük olmaktadır. İlimizde tıp fakültesi, ihtisas hastanesi, özel tıp merkezleri ve özel eğitim merkezlerinde çalışan yaklaşık 10 civarında fizyoterapist halkımıza hizmet vermektedir. Temennimiz odur ki meslek yasamızın bir an önce çıkması ve kamu kuruluşlarında gerekli haklara bir an önce kavuşmamızdır” dedi. 
Haberkale   


  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli
  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu