Anahtar Kelimeler:

Bayramda Şeker ve Kolonyaya Dikkat

Bayramda Şeker ve Kolonyaya Dikkat

Uzmanlar, Vatandaşların Dikkatli Olmasını İstedi.

 

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) uzmanları, bayram için şeker, şekerleme ve kolonya alırken vatandaşların dikkatli olmalarını önerdi.
Uzmanlar, yaptığı açıklamada, meyveli akide şekerlerinin, kullanılan meyvenin tadı ve rengiyle uyumlu olması gerektiğine dikkati çekerek, yüzeyi ıslak, yanık kokulu şekerlerin satın alınmamasını istedi.
Çeşnili şekerlerin genellikle nane, okaliptüs ve kola tozu kullanılarak üretildiğini belirten Uzmanlar, bu şekerlerin de kullanılan çeşniyle uyumlu tat ve kokuda olması gerektiğini kaydetti.
Tadında ekşilik olan, ufalanmış, beyazlaşmış, güneş ışığında ve ambalajsız satılan şekerlerden uzak durulmasını öneren Derecik, şunları anlattı:
“Bademli şeker sade ve vanilyalı olarak üretilir. Bademli şeker parlak beyaz renkte, taze kavrulmuş, badem tat ve kokusunda, pürüzsüz olmalı. Yanık, bayat ve badem tadı bozulan bademli şekerler tercih edilmemeli. Islanmış ve güneş ışığında satılanlar tercih edilmemeli. Çikolata da kendine has yapıda, pürüzsüz olmalı. Beyazlaşmış, kırılan ve tadı acılaşmış çikolata alınmamalı.”
Bayram öncesinde piyasada gerekli ve yetkili kuruluşlarca denetim yapılmasını isteyen Uzmanlar, “Bayramı fırsatı bilen birtakım kötü niyetli insanlar, hijyen ve ruhsatlı olmayan imalathanelerde ürettikleri ürünleri bayram döneminde çok düşük fiyatlarla piyasaya sürmektedir. Bunlar halk sağlığını tehdit eden ürünlerdir” dedi.
Uzmanlar, tüketiciyi sokakta satılan, markası ve üretim tarihi belli olmayan ürünleri satın almamaya, ambalajlı ve etiketli ürünleri, son kullanımım tarihini kontrol ederek satın almaya çağırdı.
KOLONYAYA DİKKAT
Kolonya hakkında da bilgi veren uzmanlar, kolonya seçerken de, görünüşü berrak, bulanık olmayan, içerisinde tortu ve yabancı madde bulunmayan ürünün satın alınmasını istedi.
Uzmanlar, kolonya tercihine ilişkin şu önerilerde bulundu:
“Kolonya, kendi karakterine uygun hoş kokuda olmalı. Alkol derecesi limon kolonyasında en az 70, diğer kolonyalarda 60 derece olmalı. Kolonya etilalkol kullanılarak yapılır. Korsan üreticiler ucuz olması dolayısıyla metil alkol kullanıyor. Metil alkol insan sağlığı için çok büyük tehlikedir. Özellikle koku alma ve görme organlarına zarar verir. Üretici firması belli olmayan, açıkta satılan kolonyalar kesinlikle alınmamalı.”
Uzmanlar, şeker, şekerleme, çikolata ve kolonya satın alırken, TSE belgeli firmalarca üretilen ve ambalajı üzerinde Tüketici Kanunu`nda öngörülen tüm bilgilere yer verilen ürünlerin tercih edilmesinin en kolay yol olduğunu ifade etti.
BAYRAM ŞEKERLERİ PİYASADA
Bu arada, Ramazan bayramı yaklaştıkça şeker satışları da artıyor. Renkli kâğıtlarla ambalajlanmış şekerler tezgâhları süslerken, dar gelirlilerin ucuz şeker çeşitlerini tercih ettikleri gözleniyor.
Haberkale


  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu