Anahtar Kelimeler:

Milletvekili Seçimleri 4 Yılda Bir

Milletvekili Seçimleri 4 Yılda Bir

Seçim Kanunu`nda Yapılan Değişiklik Kabul Edildi.

 

Milletvekili seçimlerinin dört yılda bir yapılmasını ve her ilin en az 2 milletvekili çıkarmasını öngörene yasa TBMM`de jet hızıyla kabul edildi.
2007 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı`nın görev süresi 5 yıla indirilip, halkoyuyla seçilmesi ve milletvekili seçimlerinin de 4 yılda bir yapılması kabul edilmişti. Anayasa ile Seçim Yasası arasındaki çelişkiyi gidermek için hazırlanan değişiklik, TBMM Genel Kurulu`nda görüşülerek kabul edildi. Kabul edilen değişikliğe göre milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılacak. Ayrıca seçimlerin Kasım ayında yapılacağına dair madde de yasadan çıkarıldı.

Her İle En Az 2 Vekil
Ülke içi göç nedeniyle büyük oranda nüfus kaybeden ve 1 milletvekili seçme tehlikesi yaşayan illerin durumu için de yapılan değişiklikle her ilin en az 2 milletvekili çıkarması getirildi. Seçimlerle ilgili değişiklikler bir yıl içindeki seçimlerde uygulanamadığından, yeni düzenleme Kasım 2010`dan itibaren geçerli olacak. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, yasayı “Kasım 2010`da erken seçim var” diye yorumladı. Ancak, seçimlerin ne zaman yapılacağı tartışmalı. Yeni yasa uygulanırsa seçim 2011 Temmuz`unda yapılacak. Meclis`teki milletvekillerinin “kazanılmış hak” nedeniyle görev süresi 5 yıl kabul edilirse, normal seçim tarihi Temmuz 2012 olacak.
Haberkale


  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli