Anahtar Kelimeler:

Baz İstasyonu Kirasına Vergi

Baz İstasyonu Kirasına Vergi

Maliye, Baz İstasyonu Kirası Alanları Takibe Alıyor.

 

Küresel ekonomik krizin etkisiyle vergi gelirleri azalan Maliye, rotayı baz istasyonlarına çevirdi. Binasının çatısına baz istasyonu kuran, GSM şirketlerine kiraya veren ev sahipleri ile apartman yönetimlerinden kira bedelinin vergisi istenecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu`ndan (BTK) liste isteyen Gelir İdaresi Başkanlığı, apartman yöneticileri ve işyeri sahiplerini denetimden geçirecek. Kırıkkale’de de arsa ya da binalarının çatılarını baz istasyonu kurulması için GSM şirketlerine kiraya verenler, Maliye’nin takibine girecek.
Vergiyi tabana yaymayı hedeflediklerini belirten üst düzey bir yetkili, 81 ilde ev veya apartmanlarına baz istasyonu taktıranların bu kazançlarına ilişkin vergilerini ödeyip ödemediklerinin kontrolünü yapacaklarını aktardı. Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin baz istasyonu bulunuyor. GSM şirketleri bunun için bina ve arsa sahiplerine yıllık 5 bin ile 10 bin lira arasında kira ödüyor. Ortalama rakam ise 8 bin lira civarında. Ancak baz istasyonunun büyüklüğü ve yerine göre rakam 50 bin dolara kadar da çıkabiliyor. Vatandaşın bu kapsamda cebine yılda yaklaşık 320 milyon lira para giriyor.
Gelir Vergisi Alınacak
Gelir Vergisi dört dilimden oluşuyor. Halen 8 bin 700 liraya kadar olan gelirlerden yüzde 15, 8 bin 701-22 bin lira arasındaki gelirlerden yüzde 20, 22 bin 1-50 bin lira arasındaki gelirlerden yüzde 27, 50 bin 1 lira ve üstü gelirlerden de yüzde 35 oranında vergi kesiliyor. İşte bu yüzden Maliye, arsası ya da evinin çatısını baz istasyonu kurulması için kiraya verip kira geliri alanlardan gelir vergisi almaya hazırlanıyor.


  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli