Anahtar Kelimeler:

Sağlık İçin Bakıra Dönüş

Sağlık İçin Bakıra Dönüş

Kalaycı Ustalası Ahmet Ok, Bakır Kap Kullanımının Arttığını Söyledi.

 

Bakır kapların, insan sağlığı açısından alüminyum ve diğer metallerden yapılmış kaplara göre daha sağlıklı olması, son zamanlarda tüketiciyi tekrar bakıra çekiyor. Sağlık ve lezzet açısından bakır kaparlı seçen tüketiciler, yılda en az 1 kere kapların kalaylama işlemlerini yapmaları gerekiyor. Kırıkkale’deki 2 kalaylama ustasından biri olan Ahmet Ok, sağlık için bakıra dönen tüketiciler sebebiyle işlerinin son zamanlarda arttığını belirtiyor.
Alüminyum ve diğer metallerden yapılmış kap ve tencerelere oranla daha sağlıklı olduğu bilinen eskiden sıkça kullanılan fakat son zamanlarda sadece otantik yemek sunan restoranlarda rastladığımız bakır kap-kacak yeniden gözde olmaya aday. Pişirilen yemeğin lezzetini muhafaza eden ve sağlıklı olması açısından da uzmanlarca önerilen bakır kaplara Kırıkkale’de de vatandaşlar ilgi göstermeye başladı. Kırıkkale’deki 2 kalaycı ustasından biri olan Ahmet Ok, eskiye nazaran işlerinin arttığını belirterek, birçok insanın sağlıklı ve lezzetli yemekler yemek için bakırı tercih ettiğini söyledi.
Yılda En az 1 Kere Kalaylanması Lazım
Kalaycı ustası Ahmet Ok, kültürümüz ve sağlığımız için bakır kapları tercih etmeliyiz diyerek kalaylama işini de şu şekilde yaptıklarını anlattı: “Bakır kapları önce tuz ruhuyla; ardından da kumla temizleriz. Bu bakır eşyaları eskiden meşe kömüründe kalaylardık. Şimdi kok kömürü ile kalaylıyoruz. Nişadır ve eritilmiş kalayla birlikte kor haline gelen kömürün üzerine kalaylanacak kabı kor iyice kızmasını bekler, sonra da kalaylama işini tamamlarız.” Kalaylama işinin sağlık açısından önemli olduğunu belirten Ok, “tencere ve kazan gibi eşyalarda yemek pişirildiği için yılda bir;  diğer az kullanılan bakır kaplar ise 4-5 yılda bir kez mutlaka kalaylanmalıdır” diye konuştu.
 
 


  • Pazartesi 21.5 ° / 12.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 21.9 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.6 ° / 13.3 ° Güneşli