Anahtar Kelimeler:

İnşaat İşçisinden İcat

İnşaat İşçisinden İcat

Arkadaşı Kaza Geçirince Baca Temizleme Makinesi İcat Etti.

 

Kırıkkale’de bir inşaat işçisi, arkadaşının çatıda baca temizlerken sakat kalması üzerine baca temizleme makinesi icat etti. Çatıya çıkmadan, iki kişi tarafından evin içinde çalıştırılabilen makinede, bir usta makineyi kontrol ederken, diğeri ise bacayı temizliyor. Yaptığı makine sayesinde kaçıncı katta olursa olsun bacaların temizlediğini açıklayan inşaat işçisi Sebahaddin Tuna, bu sayede insanların artık çatıdan düşmediğini söyledi.
Kış bastırmaya başlayınca insanların bacayı temizlemek için ellerine demir gülle, uzun ağaç ve ağırlaştırılmış bezlerle çatıya çıktığını ifade eden Sebahaddin Tuna, çatıya çıkanlardan bazılarının ayaklarının kayması sonucu yere düştüğünü, ölümlü ve yaralamalı hadiselerin meydana geldiğini kaydetti.
Arkadaşının Kaza Geçirmesi Üzerine İcat Etti
Arkadaşı baca temizlerken çatıdan düşmesi ile birlikte belinin kırıldığını ve koltuk değnekleriyle yürümeye başladığını açıklayan Tuna, "Arkadaşımın bu durumu beni çok üzdü. Çatıya çıkmadan nasıl baca temizlenir diye düşünmeye başladım. Kendime göre projeler geliştirdim. Çalışmam yaklaşık 3 ay sürdü. Sonunda makineyi icat ettim. Önce kendi evimde denedim. Ardından arkadaşlarımın evinde deneme yaptım. Başarılı olduğunu gördüm. Ardından benim de bacamı temizle diye teklifler gelmeye başladı. Bunu kendime meslek haline getirdim. Yazın inşaatlarda çalışıyorum. Kışın ise bacaları temizliyorum. İnsan isterse kendine iş imkanı bulur. Yeter ki istesin." dedi.
2 Kişi Yardımıyla Kullanılıyor
Makinenin yaklaşık 15 kilo ağırlığında olduğunu söyleyen Tuna, "Yanımda bulunan bir arkadaşımla makineyi istenilen kata çıkartıyorum. Önce ayna yardımıyla bacanın kaç metrede kapandığını tespit ediyorum. Ardından makineye bağlı ve ucunda burgu bulunan boruyu bacanın deliğine gönderiyorum. Burgu kapalı olan bacayı açıyor. Tekrar bacanın içini ayna ile kontrol ediyorum. Ardından bacanın çekip çekmediğini anlamak için kâğıt yakıyorum. Eğer delme anında bacada patlama meydana gelirse, tamir ederek, işimi bitiriyorum." diye konuştu.
Haberkale


  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli