Anahtar Kelimeler:

Vali Güner`den Kan Bağışı

Vali Güner`den Kan Bağışı

Kırıkkale Valisi, Kızılay`ın Kan Bağışı Kampanyasına Destek Verdi.

 

Kırıkkale`de Vali Hakan Yusuf Güner ve valilik personeli, "1 milyon iyi insan aranıyor" adlı kan bağış kampanyası kapsamında kan verdi.
Kızılay`ın "1 milyon iyi insan aranıyor" adlı ulusal kan bağış kampanyası kapsamında valilik bahçesine kurulan çadırı gezen Vali Yusuf Güner, kan vermenin hayat kurtaracağını ifade ederek, kurumsal alanlarda yapılan çalışmalara tüm kurum çalışanlarının destek vermesini istedi.
Kızılay Kırıkkale Şube Başkanı Cengiz Kaplanhan ise, Kızılay`ın yaptığı çalışmalardan bahsetti. Kaplanhan, "Kızılay, bir yardım kurumudur. Yardım, insancıl bir duygudur. İnsanları yücelten bir düşüncedir. Bu düşüncenin yaygılaşması dünyamızı güzelleştirir. Barış içinde bir arada yaşamamızı sağlar. İnsanlar arasında birlik ve beraberlik duygusunu geliştirir. Kızılay, savaşta ve barışta halkın kara gün dostudur" dedi.
Türk Kızılay`ının birçok faaliyetlerinden birinin de kan hizmetleri olduğunu söyleyen Kaplanhan, "Kan vermenin faydaları nelerdir diye sorarsanız kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine vücutta anında genç hücreler dolaşıma katıldığı için bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yiyecek yağ oranı düşer, düzenli kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın, sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür" şeklinde konuştu.
1 Milyon 800 Bin Ünite Kana İhtiyaç Var
Kanın tek kaynağının insan olduğunun altını çizen Kaplanhan, "Bağışımız insancıl ve onurlu bir davranış olacaktır. Her toplumun düzenli kan bağışçılarına ihtiyacı vardır ve gerekli olan kan miktarı da her geçen gün artmaktadır. 18 yaşını doldurmuş ve 50 kilogramın üzerinde her sağlıklı insan yılda 4 defa kan verebilir. Kızılay`ın yakın zamanda Sağlık Bakanlığı ile yapmış olduğu anlaşma ile birlikte güvenli kan toplayan tek kurum Kızılay olacaktır. Ülkemizde kan verme oranı yüzde 1,5 seviyesinde, Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 5 seviyesindedir. Ülkemizde her yıl 1 milyon 800 bin ünite kana ihtiyaç olup, bunun 850 bin ünitesi Kızılay tarafından temin edilmektedir" diye konuştu.
Kızılay, Kırıkkale’nin İhtiyacını da Karşılayacak
Kırıkkale genelinde ihtiyaç duyulan 6 bin ünite kanın 3 bin ünitesinin Kızılay tarafından karşılandığını kaydeden Kaplanhan, "Kısa zaman içerisinde şehrimizdeki üniversite ve devlet hastanelerinin ihtiyacı olan kan da Kızılay tarafından karşılanmaktadır. Stoklar ona göre ayarlanacaktır. Artık kan aranıyor ilanları ve anonsları yapılmayacaktır. Acılı günlerin en yakın dostu Kızılay`dır. Hepimiz Kızılay`a yardımcı olmalıyız. Bir gün bizim de felakete uğrayıp, yardıma muhtaç duruma düşebileceğimizi unutmamalıyız" dedi.
Vali Güner, Uyarıya Rağmen Kan Verdi

Konuşmaların ardından valilik çalışanları kan vermek için gerekli formları doldurarak, sıraya girdi. İlk kanı ise Defterdar Mehmet Erkınay verdi. Erkınay, "Doktor Hanım her 3 ayda bir kan vermem gerektiğini söyledi. İnşallah bundan sonra düzenli olarak kan bağışında bulunacağım" diye konuştu. Program yoğunluğunu atlattıktan sonra kan veren Vali Güner ise, Kızılay doktorlarının `Bayılabilirsiniz` uyarılarına rağmen kan vermeyi kabul etti.
Haberkale


  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli