Anahtar Kelimeler:

Kazmaca Köyün de Su Reformu

Kazmaca Köyün de Su Reformu

Kırıkkale İl Özel İdare Müdürlüğü, Kazmaca Köyü`ne özel bir uygulama ile içme suyu sistemi getirerek, örnek bir proje gerçekleştirdi. Kazmaca Köyü`ne yeni yapılan su dağıtım odalarını gezen Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf GÜNER, bu sistem ile Kırıkkale`nin örnek bir proje gerçekleştirdiğini ve modern bir uygulama başlattığını söyledi.

 

Muhtar; “Su Tasarrufu Yapmayanın Suyu Kesilecek”

Köylerdeki su sıkıntılarına değinen GÜNER, şöyle konuştu: “Bakıyorsunuz köylerde çok su var. Ama köylü suyun yetmediğinden şikâyetçi oluyor. Nasıl olsa su saati yok diye, bizim bazı köylü vatandaşlarımız suyu açıyor ve bahçesini de suluyor. Ondan sonra en uçtaki eve su gitmiyor. Bu yanlış sistemin önüne geçmek için Valilik İçme Suları Müdürlüğü`nün geliştirdiği bir uygulamayı ilimizde örnek bir uygulamayla yaptık. Diğer illerde yapıldı mı bilmiyorum ama bizim ilimizde ilk defa uygulanıyor. Her bir saat bir evi sembolize ediyor. Her evin burada su sayacı var. Ana su geliyor buradaki saatlere dağıtıyor. Bu sistemle her evin ne kadar su kullanıldığı tespit ediliyor. Su saatleri su dağıtım odasında olduğu için su saatleri de herhangi bir manipüle edilmiyor. Çünkü odanın anahtarı muhtarın cebinde bulunuyor.”

 

Borçlar Ödenecek, Hizmet Gelecek

 

Yeni uygulamayla aşırı su kullanımının önüne geçtiklerini açıklayan Vali GÜNER, “Bundan sonra herkesin ne yaptığını muhtar gözetleyecek. Yıllardır köylerin çoğunda yanlış bir sistem oluşmuş. Bakıyoruz, muhtar geliyor sularının akmadığını söylüyor. Niye akmıyor diye araştırıyoruz. Bir de bakmışız ki köy, elektriğinin parasını ödememiş. Tabi ki su da kesilir. Niye ödenmiyor? Bunu kullanmışsınız. Ama bundan sonra da Kazmaca köyümüzde de bu sorun kalmayacak. Muhtarımız söz verdi düzenleyecek. Bu borçları da kapatacak. Bu sistem halkın yapısına en uygun sistem. Buraya 15 bin TL para harcandı. Merkez Köylere Hizmet Birliği, Valilik olarak köylere sonuna kadar hizmet götürürüz. Merkeze bağılı 8 tane köyümüz var. Merkez ilçemize bağlı köylerimizi tek, tek ziyaret edeceğiz. Bu köylerimizde Valilik olarak yapılanları tespit edip, planlananların yapıldığını yerinde göreceğiz” şeklinde konuştu.



  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu