Anahtar Kelimeler:

Hava Kalitesi Ölçümleri

Hava Kalitesi Ölçümleri

Kırıkkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada, ilimizde hava kalitesi konusu ile ilgili ölçümlerin rutin olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

 

Açıklamada, ilimizde Rasattepe’de Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yanında, 1 adet tam otomatik hava kalitesi ölçüm istasyonun bulunduğu, meteorolojik ölçümlerle birlikte Partikül Madde ve Kükürt dioksit ölçümlerinin yapılarak Çevre ve Orman Bakanlığı’na ait internet adresinde online olarak yayınlanmadığı belirtilirken, değerlendirme ve karşılaştırmaların Bakanlık tarafından yapıldığı ifade edildi.

 

Kırıkkale’de elde edilen ölçümler sonucunda, Hava Kalitesinin Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yapılan değerlendirmeye ilişkin sonuçlarla ilgili olarak şu açıklamada bulunuldu.

 

“Ölçümler sonucu elde edilen sonuçlar üzerinde yapılan değerlendirmede Kükürt Dioksit değerleri standart değerlerin altında olduğu ve bugüne kadar yıllık değerlendirmede de standart değerlerin üzerinde çıkmamıştır. Partikül Madde (toz, is ve duman) değerleri ise 24 saatlik ve kış dönemi standart değerler baz alındığında üzerinde çıkmamış ancak saatlik değer olarak zaman zaman yüksek çıkmıştır.

 

Uyarı eşiği olan 1. Kademe sistemi değeri altındadır. Kış mevsimine girildiği şu günlerde sıcak-soğuk geçişi nedeniyle oluşan sis (bağıl nem) oldukça yüksek olup, yüzde 77′dir. Bunun yanında gündüz sıcak ve akşam soğuk olmasının yanında vatandaşların aynı anda ve ilk yakma nedeniyle yoğun bir duman kirliliği oluşmaktadır”

 

Bağıl nem havada asılı kalmak suretiyle karanlık ve kirli bir ortam oluşturduğu görülmektedir. Şehrin topoğrafik yapısı itibariyle tepelerle çevrili olması ve rüzgarı hızının zayıflığı da hava kirliliğine etkendir. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğü ve Kınkkale Belediye Başkanlığından oluşan komisyon marifetiyle Hava Kirliliği Kontrolü Denetim Ekibi oluşturulmuş ve 25 Kasım 2010 tarihinden itibaren şehir merkezi ve kömür satıcıları denetlenecektir.”

 

       Açıklamada ithal ve yerli kömürlerin torbalı olarak getirilmekte olduğu, 2006 yılından bu yana kömürlerden herhangi bir şikâyet alınmadığı  ve uygun olmayan yakıtların kullanılmaması için eski ve yeni sanayi esnafına uyarı yazısı gönderildiği de ifade edildi.



  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli