Anahtar Kelimeler:

JEOLOJİ MÜHENDİSİ AKSUN VATANDAŞLARI UYARDI

JEOLOJİ MÜHENDİSİ AKSUN VATANDAŞLARI UYARDI

Zemin etüdü; insani bir vazifedir

Jeoloji Mühendisi Satılmış Aksun, topraklarının yüzde 93’ü deprem kuşağında olan ülkemizde zemin etüdünün önemine dikkat çekti. Aksun “Bir araba alırken en az iki ustaya gösteriliyor ama nedense bir bina yapılırken zemin etüdüne bakılmıyor. Sonuçta ise küçücük depremlerle binalar yerle bir oluyor” değerlendirmesinde bulundu. 

 

ÇALIŞMALAR BÜTÜNÜ

Aksun konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Öncelikle bahsedilmesi gereken en önemli unsur zemin etüdünün ne olduğu ve ne anlama geldiğidir. Zemin Etüdü Binanın üzerine kurulacağı yerin; Derine doğru hangi birimlerden oluştuğunu, farklı zemin olup olmadığını, bu birimlerin kalınlıklarını, derinliklerini, yayılımlarını, deprem anında davranış biçimini, binaya etkisini, yer altı suyu durumunu, sıvılaşma riskinin olup olmadığını ve üzerine yük bindiği zaman oturma katsayısını ve taşıma gücü kapasitesini içeren çalışmalar bütünüdür. Ayrıca yine ihmal ettiğimiz ve başlı başına bahsedilmesi ve üzerinde ciddi durulması gereken afet olabilecek bölgelerde zemin etüdüdü çalışmaları büyük rol oynar.” dedi.

 

ZEMİN ETÜDÜNÜN ÖNEMİ:

 

Aksun açıklamalarının devamında şu bilgilere yer verdi: “Zemin etüdünün önemi büyüktür. Topraklarının %93’ü aktif deprem kuşağında, nüfusunun  %98’i deprem riski altında bulunan Türkiye de inşaatlara  büyük olsun küçük olsun zemin etüdünü yaptırmak yasal bir zorunluluktur. Bu yasal kuralı yerine getirip de yasalara uygun, ehemmiyet çerçevesinde adilanen uygulamak ise vicdani bir sorumluluktur. Yani zemin etüdü mesleki bir görev değil insani bir vazifedir. Sadece formalite olarak değerlendirmemek gerekiyor. Çünkü bir binanın sağlamlığını belirleyen en önemli unsur zemin etüdüdür.”

 

İNSAN CANI UCUZ DEĞİL

“Halkımız bu konuda duyarlı olmalıdır. Mesela 5 bin TL ye aldığımız bir arabayı en az iki sanayi ustasına gösterirken, en az 100 Bin liraya aldığımız konutta teknik hiçbir şeye bakmaksızın görsellik ön plana çıkıyor ve hemen alıyoruz. Müteahhidin kim olduğu, zengin mi, fakir mi, adı çıkmış mı, herkes tanıyor mu olması önemli değil işini nasıl yaptığı önemlidir. Sadece insan canının ucuz olmadığını, gece uyurken kendimizin ve ailemizin hayatlarını emanet ettiğimiz konutlarımızın güvenliği için araştırmak zorunda olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

 



  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli