Anahtar Kelimeler:

Kızların Rüyasını Süslüyoruz

Kızların Rüyasını Süslüyoruz

Kırıkkale’de ekonomik durumu iyi olmayan kadınların talepleri doğrultusunda çalışma yapan valilik, teşvik kapsamında da yer alan kenti, ”gelinlik” sektörünün merkezi haline getirdi.

Özel sektör tarafından yeterli yatırımın yapılmaması nedeniyle teşvik yatırımları kapsamında 3. bölgede yer aldı. Özellikle son bir kaç aydır tekstil ve moda sektörünün dikkatini çeken Kırıkkale’de, kadınlar büyük bir heyecanla gelinlik üretimi yapıyor.

Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner AA muhabirine yaptığı açıklamada, illerde yürütülen projelerle çalışmaların, halkı kucaklaması gerektiğini söyledi. Kentin bir işçi ve sanayi şehri olduğuna dikkati çeken Güner, ancak kadın istihdamı açısından çok dar bir alanın bulunduğunu, bu nedenle kadınların valiliğe gelerek sürekli yardım talep ettiklerini belirtti.

Vali Güner, sözlerine şöyle devam etti: ”Valiliğimize her gün kadınlarımız gelerek, (Sayın Valim bize iş bulun, bize aş bulun, geçinecek kaynak sağlayın) diye müracaatta bulunuyordu.

(Neden  Kırıkkale’de hem kadınlarımıza bir istihdam sağlayacak, hem insanımıza daha iyi gelinlikler sunacak bir altyapıyı daha geniş, daha ilerlemiş bir hale getirmeyelim) diye düşündük ve buradan hareket ettik. Kırıkkale, fakirine fukarasına sahip çıksa da kadın istihdamı açısından son derece dar bir alana sahip.

Bahşılı Kaymakamımız Elif Nur Bozkurt Tandoğan’ın kadın bakışı, aynı zamanda kaymakam bakışı, bizlerin de kaymakamlıktan gelmemiz sebebiyle vali olarak kendisine verdiğimiz destekle güzel bir sinerji yakaladık. Kendisinden kadın istihdamına yönelik neler yapabileceğimizi araştırmasını istedim.

Bu anlamda Kırıkkale’de 22 gelinlikçinin var olduğunu tespit ettik.
Bunun yanı sıra yaptığımız gözlemlerde Kırıkkaleli olup da Kırıkkale’de yaşamayanların gelip düğünlerini memleketlerinde yaptığını ve bu düğün derneklerinde gelinlik ile diğer ihtiyaçlarını Kırıkkale’den karşıladıklarını tespit ettik.

Çünkü bu yörede ‘abdallık geleneği’ de hala yaşayan bir kültürdür ve düğünler bu abdallarımızla, davullarımızla, zurnalarımızla gerçek anlamda düğün kabul ediliyor. O nedenle tüm Kırıkkaleliler, yurt dışında yaşasalar dahi mutlaka düğünlerini memleketlerinde yapıyorlar.

Ancak, buradaki gelinlik sektörünün uluslararası fuarlara katılmayan, katalog bastıramayan ve daha çok dar alanda yöresel düşünen bir konsepte sahip olduğunu gördük.”

Kadın istihdamına yönelik yaptıkları araştırmaların ardından, Bahşılı, Balışeyh ve Kırıkkale kent merkezinde halk eğitim müdürlükleri bünyesinde atölyeler oluşturduklarını, bu atölyelerde malzemeleri İş-Kur ve halk eğitim marifetiyle temin ederek gelinlik üretmeye başladıklarını anlatan Güner, ”Bu kurslarda aynı zamanda gelinlik de üretmeye başladık. Bu gelinlikleri de mümkün mertebe meslek öğrenme ve kadın istihdamına altyapı oluşturma bağlamında yaptık” dedi.

Hey Tekstil’in sahibi Aynur Bektaş’ı Kırıkkale’ye davet ettiklerini dile getiren Güner, Kırıkkale’de gelinlik üretiminde atılım yapılması için başlatılan hareketin öyküsünü şöyle anlattı: ”Yatırımcının buraya gelmesi için oturuyoruz önce birer kahve içiyoruz, tokalaşıyoruz… Sonra pazarlık yapıyoruz.

O bize isteklerini söylüyor, biz ona isteklerimizi söylüyoruz. (Biz sizin yanınızdayız, biz devletsek devlet bütün engelleri kaldırmak durumundadır, sizin önünüzü açmak zorundadır, biz devlet sözü veriyoruz, bize güvenin.

Siz bizim kapımızda beklemeyeceksiniz, biz bürokratları sizin kapınızda bekleteceğiz) diyerek gelen yatırımcıyı kucaklıyoruz. Ondan sonra da buyurun sofra sizin, siz yatırımınızı yapın biz sizin yemeğinizi yiyelim diyoruz. Yatırımcılarımız da sağ olsunlar ilgi gösteriyorlar.

Aynur Bektaş’a Kırıkkale de kadınların ağırlıklı olarak istihdam edileceği bir yatırımı düşünüp düşünmeyeceğini sorduk. Yatırım yaptığı takdirde, (valilik olarak her türlü desteği vereceğiz) dedik ve kolları sıvayarak bu işe girdik. Valilik olarak bütün bürokratik engelleri kaldırıp, imkanları seferber ettik.

5 bin metrekarelik bir tesis Bahşılı Belediyemiz tarafından yaptırıldı. Şu anda 250 kadının eğitimini yaptık, onlara meslek öğrettik. Eğitim görenleri fabrikada çalıştıracağız, bu sayı ilerleyen zamanda 250 kişiden, bin kişiye çıkacak. Yüzde 80′i kadın istihdamı olmak üzere Kırıkkale’de bir istihdam alanı yaratmış olacağız.”

Davetleri üzerine Kırıkkale’ye gelen ünlü modacı Cemil İpekçi’nin, kentten çok etkilendiğini vurgulayan Güner, ”Cemil İpekçi, (ben meslekte 40. yılımı kutluyorum. Burası Anadolu toprağı kokuyor, benim gelecekte insanıma bırakacağım en büyük miraslardan birisi sadece İstanbul’da yaşamış olmak değil, ben Anadoluluyum, Karakeçiliyim.

Bu yöre madem Karakeçilililerin de yaşadığı bir yer, ben bu yöreyi mirasımdan yararlandırmak istiyorum. Eğer bir atölye gerçekleştirebilir ve sponsor bulup, binayı hazırlayıp kumaşları da temin ederseniz, tecrübemi ücretsiz olarak size sunacağım ve üretilen kıyafetleri de Cemil İpekçi kreasyonu ”Cemil İpekçi By Kırıkkale” olarak gerekli satış desteğinde sağlattıracağım. Buradaki insanları da bu yönde eğiteceğim) dedi. Şimdi bu proje için çalışmalarımızı başlattık” dedi.

Güner, Kırıkkale’nin penceresini Türkiye’ye ve dünyaya açma anlamında faaliyete geçtiklerini, ciddi bir engel çıkmadığı takdirde atölyeyi faaliyete geçireceklerini ve bir yıl içinde üretilen kıyafetleri bir kreasyon haline getirip, Ankara’da Kırıkkalelilerin ve modacıların katılacağı bir ”Kırıkkale Gecesi” düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Hakan Yusuf Güner, ”Geleceğin modacısı olmak isteyen kızlarımızı burada eğiteceğiz. Bu sosyal ve beyaz rüyanın olduğu bir projedir. Devletin sadece asık suratlı, sadece insanlara emir ve talimat veren değil, insanlara o beyaz rüyaları süsleyen, en saadetli oldukları ana şahitlik eden ve buna destek olan bir anlayışı sunması gerektiğini de, biz bu projeyle alt başlık olarak gerçekleştirmiş olacağız.

Ayrıca, kadın istihdamını da Kırıkkale’de bir sosyal kültürel dönüşüme altyapı oluşturacak şekilde gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. hedefimiz budur” diye konuştu.

KADIN KAYMAKAMIN GÖZÜYLE SORUNUN TESPİTİ

Bahşılı Kaymakamı Elif Nur Bozkurt Tandoğan ise olaylara kadın gözüyle bakmanın fark yarattığını söyledi. ”Özellikle de kadınlara yönelik konulara, kadın kaymakamlar olarak biraz daha hassasiyet gösterdiğimizi düşünüyorum” diyen Tandoğan, bu noktadan hareketle bölgedeki kadınların işsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla işe başladıklarını ve bu kapsamda ilçeye, Hey Tekstil firmasıyla işbirliği yaparak, 5 bin metrekare kapalı alanda bin kişinin istihdam edileceği bir fabrika kazandırdıklarını belirtti.
Tandoğan, ”Her gün kaymakamlığımıza ve valiliğimize çok sayıda kadın müracaat ediyor ve hepsinin de isteği iş. Bizden talepleri bu olunca bir takım arayışlar içine girdik.

Bizim kendi şirketimiz veya özel bir yapılanmamız yok ki onları alıp çalıştıralım. Böyle olunca özel sektörü sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçerek, (acaba kadınlara nasıl bir imkan yaratırız) diye düşününce, bu tür projeler hayata geçirilmiş oluyor” dedi.

Kırıkkale’de bir moda evinin sahibi olan Yurdanur Duman da, annesinin Kırıkkale’nin en eski terzilerinden biri olduğunu, kendisinin de güpürlerle ve boncuklarla çocukluğunda tanıştığını söyledi.

Daha sonra kız meslek lisesini bitirerek, kendi parasını kazanmak için bir atölye açtığını, Kırıkkale’de gelinlik sektöründe yapılan bu atılımın, kente çok şey katacağına inandıklarını ve bunun heyecanını yaşadıklarını ifade eden Duman, ”Biz bugüne derme çatma bir ortamda geldik. Ancak, devletin bize verdiği destekle bugünden sonra Türkiye’ye tam açılım yapacağımıza inanıyorum” dedi.

Gelinlik almak için Ankara ve çevre illerden çok fazla sipariş aldıklarını vurgulayan Duman, işçilik ucuz olduğu için ve gelinliklerin İstanbul’daki tanınmış gelinlik atölyelerinde üretilen ürünler gibi kaliteli olduğunu, ayrıca kişiye özel ürünler tasarlandığını, bu nedenle Kırıkkale gelinliğinin bölgede çok tercih edildiğini dile getirdi.

 

 



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı