Anahtar Kelimeler:

Antibiyotik Kullanımına Dikkat !!

Antibiyotik Kullanımına Dikkat !!

Hafif ateşiniz, başınızda ağırlık var, ışığa bakmak rahatsız ediyor, burnunuz tıkalı, kendinizi halsiz hissediyorsunuz ve hiçbir şey yapmadan yatmak istiyorsunuz.

Böyle bir durumda antibiyotiklerin işe yarayabileceğini düşünebilirsiniz ama yanılıyor da olabilirsiniz. Eğer gribal enfeksiyon gibi çoğunlukla virüslerin neden olduğu bir hastalığa yakalandıysanız, doktorunuza  danışmadan antibiyotik almanızın faydası olmayacaktır. O halde antibiyotiklerin ne olduğunu ve nerelerde kullanılmaları veya kullanılmamaları gerektiğini  anlamak için konuya biraz daha yakından bakalım.

Mutlaka doktorunuza sorun

Antibiyotikler; bakteriyel enfeksiyonlara, bazı mantar enfeksiyonlarına ve parazit türlerine karşı etkilidir. Enfeksiyonların çoğunun etkeni bakteriler ya da virüslerdir. Hastalığınızdan bir virüs sorumluysa normalde antibiyotikler iyileşmenize yardımcı olmaz. Bazı durumlarda doktorunuz yaşınıza ve genel durumunuza bakarak, o anki hastalığınızın üzerine başka hastalık ilave olmaması için antibiyotik verebilir. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etkili olmalarına karşın soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonların tedavisinde işe yaramayabilir. Her ne kadar antibiyotikler milyonlarca insanın hayatını kurtardıysa da, yanlış kullanılmaları sonucu birçok antibiyotiğe karşı dirençli olan bakteriler ortaya çıkmıştır

Kısır döngü

Bir antibiyotik hedeflenen bütün bakterileri öldürmekte başarısız kaldığında, sağ kalan bakteriler bu antibiyotiğe ve benzer başka antibiyotiklere karşı direnç kazanır. Bu defa doktorlar daha güçlü bir antibiyotik reçete ederler ama bakteriler daha güçlü ilaçlara da karşı koymasını hızla öğrenir.Böylece giderek daha güçlü ilaçlar kullanmak gerekir ve bu kısır döngü devam eder. Bilim adamları antibiyotiğe dirençli bakteri türlerine karşı yeni antibiyotikler ve başka tedavi yöntemleri geliştirmek için çalışırken enfeksiyon organizmaları hızlı uyum  yeteneklerini geliştirir.

Doğru kullanımı önemli


Antibiyotikleri tam olarak reçeteye yazıldığı gibi alın. Günde kaç defa ve kaç gün süreyle almanız gerektiğini doğru anlayın. Eğer kullanımla ilgili net olmayan bir durum varsa bunu eczacınıza ya da doktorunuza danışın. Birkaç gün sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başladığınızda antibiyotiği kesinlikle bırakmayın, zararlı bakterilerin tümünü öldürmesi için antibiyotik kürünün tamamlanması gerekir. Antibiyotiğin erken kesilmesi yalnızca en duyarlı bakterileri öldürürken, nispeten        dirençli olanların ölmemesi sonucunu doğuracaktır.
Birçok hasta antibiyotik tedavisini yarım bırakıyor ve kutunun kalanını saklayarak bir daha hastalandığında bunu kullanıyor. Bir sonraki hastalık için aynı antibiyotik uygun olmayabilir. Sonuçta, yine yetersiz veya etkisiz tedavi nedeniyle iyileşme sağlanamayacak ve dirençli bakterilerin sayısı artacaktır. İşin doğrusu antibiyotiklerin ciddi ilaçlar olduğunu hiçbir zaman unutmamak ve doktorunuz önermeden    antibiyotik almamaktır.

 



  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.9 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı