Anahtar Kelimeler:

Seminer Yapıldı

Seminer Yapıldı

Kırıkkale`de "Kırıkkale Aile Hekimleri Derneği" (KAHED) tarafından Aile Hekimlerine yönelik Gastrointestinal sistem hastalıkları ile ilgili bilgilendirme semineri düzenlendi.

Seminer Yapıldı

Derneğin konferans salonunda düzenlenen seminere, KAHED Başkanı Dr. Şaban Ünsal, başkan yardımcısı Dr. Eyüp Özaslan, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediadrik Gastroentrolog Doc. Dr. Fulya Demirçeken, Pediadris Dr. Erdal Ünlü, Farmakoloji asistanlarından Dr. Gülhan Ünlü ile Kırıkkale merkez ve ilçelerinde görev yapan çok sayıda aile hekimi katıldı. KAHED Başkanı Dr. Şaban Ünsal, dernek olarak özellikle hekimler için faydalı olabilecek mesleki seminerlere daha çok ağırlık verdiğini belirtti.

Bilgiler Verildi

Seminere konuşmacı olarak katılan Türkiye Gastroentroloji Derneği Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Özden, Gastrointestinal sistem hastalıkları üzerinde durarak, mide hastalıklarının etyoloji, tanı, teşhis ve tedavileri ile ilgili bilgiler verdi. Özden "Hekimlik mesleği, sorumluluğu en fazla olan mesleklerdendir. Hastaların haklarını savunan hekimlerdir. Bu nedenle hekimler, çok okumalı, araştırmalı ve güncel olan tıp konularından anında haberdar olarak, en yeni bilgilerle donanmalıdır. Hekimler, toplumda saygın olan mesleklerini koruyarak bu saygınlığı daha da artırmalıdırlar. Tıp ilmi, dünya çapında sürekli kendini yenilemektedir. Bu nedenle bizler de kendimizi yenilemek zorundayız. Aile hekimleri istedikleri takdirde hastalarını tedavi etmede çok güzel başarılar elde edebilirler. Aile hekimlerini başarıya ulaştıracak bilgi birikimi yalnızca sizlerde var.

Hastalıkların Nedeni

Gastrointestinal sistem hastalıklarının birçok nedenleri arasında peptik ülser de yer alarak önemli oranda insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Peptik ülser hastalığı nedeniyle insanlık tarihi boyunca 100 milyonlarca insan, peptik ülserin kanama, erezyon ve perforasyon komplikasyonları nedeniyle hayatlarını kaybetmiştir. Etyolojik olarak peptik ülsere neden olan yüzlerce sebep sayılmakla birlikte iki ana sebep ön plana çıkmaktadır. Bunlar mideye yerleşen helikobakter pylori ve çeşitli tedavilerde kullanılan nonsteroid antienflamatuvar ilaçlardır.

Sorular Yanıtlandı

Sebep ne olursa olsun meydana gelen hastalık sonrasında takipli ve düzenli bir tedavi ile hastalarınızın şikayetlerini en aza indirebilirsiniz. Hastalığın etyolojisinde mutlaka sebebin bulunması gerekir. Eğer sebep bakteriden kaynaklanıyorsa bakteriyi ortadan kaldırıp iyi bir tedavi uygulanırsa hastaları tedavi edebilirsiniz" diye konuştu. Özden, helikobakter pylori`li hastaların birinci basamak sağlık kuruluşundaki aile hekimleri tarafından rahatlıkla tedavi edilebileceklerini dile getirdi. Seminer, daha sonra aile hekimlerinin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı