Anahtar Kelimeler:

Nerde O Eski Günler!

Nerde O Eski Günler!

Bir zamanlar meslek hayatının en önemli gruplarından biri olan iplik satıcıları son yıllarda gelişen hazır giyime yenildi.

İşler Eskisi Gibi Değil

30 yıl öncesinde müşterilerine satmak için ürün bulamayan esnaflar, şimdi ise işyerlerini tek tek kapatmak zorunda kalıyor. Kırıkkale`de sayıları 15`e kadar düşen yumak iplik satıcıları, yeni nesil kadınların boş zamanlarında kazak örmek yerine dizi izlemeyi tercih ettiklerini söyledi. Toplumda değişen giyim anlayışını eleştiren esnaf Şinasi Yağbasan, el örgü yumaklarının son günlerini yaşadığını söyledi. Eskiden kadınların boş zamanlarında çocuklarına ve torunlarına kazak ördüğünü hatırlatan Yağbasan, "Gelecek kışa yazdan hazırlanan kadınlar, el örgüsü, kazak, manto, atkı ve eldiven örerlerdi. Şimdi yeni nesil kadınlar hazır giyime alıştı. Boş vakitlerinde kazak örmek yerine dizi izlemeyi tercih ediyorlar."dedi.

Hazır Giyim Yayıldı

Eski örgülerin daha hijyenik olduğunu söyleyen Yağbasan, "Şimdi hazır giyim kullananların elbiselerinin birçoğu naylon karışımı oluyor. Bu da sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. Kışın hastalıklar Kırıkkale`de iki katına çıktı. Sebeplerinden biri ise, giyilen elbiselerin, kışa dayanıklı olmamasından kaynaklanıyor." diye konuştu. Yaklaşık 29 yıldır yumak ipi sattığını açıklayan Yağbasan, "Eskiden genç, yaşlı demden bütün kadınlar, el işi yaparlardı. Yaptıkları işlerden örnekler çıkartarak, yeni yeni örnek sitilleri oluştururlardı. Kadınlar, yeni örnek sitili çıkartmak birbirleriyle yarışırlardı. Şimdi hepsi bitti. Şu anda yumak ipi ancak yaşlı kadınlar alıyor. Onlarda torunlarına kazak örerek, dünyaya kendinden bir hatıra bırakmak istiyor." dedi.



  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli