Anahtar Kelimeler:

8 İlçenin Çöpü Bu Merkezde Toplanacak

8 İlçenin Çöpü Bu Merkezde Toplanacak

Kırıkkale Belediyesi tarafından Bedesten Mevkii`ne yeni yaptırılan katı atık çöp depolama merkezinde, 100 yıl boyunca 8 ilçenin çöpü toplanacak.

Katı atık çöp depolama merkezini ulusal ve yerel medyaya gezdiren Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, 100 yıl süresince Kırıkkale`nin ve 8 ilçesinin çöpünün yeni kurulan tesise taşınacağını söyledi. Taşınan çöplerin çevreye zarar vermeyeceğini söyleyen Korkma, tesisin Avrupa standartlarına göre yapıldığını açıkladı. 

Merkezin içine kurulan tıbbi atık toplama merkezine ilk etapta Yozgat ve Çankırı illerinden de atıkların geleceğini belirten Korkmaz, önümüzdeki senelerde İç Anadolu`da bulunan diğer illerinde atıklarını Kırıkkale`de yok edileceğini ve bu atıklar sayesinde şehrin ekonomik olarak büyük kazanç sağlayacağını ifade etti. 

Merkezde toplam 29 kişinin 2 vardiya şeklinde çalışacağını açıklayan Korkmaz, "İl merkezinde katı atık toplama ve taşıma hizmetleri Kırıkkale, Ahılı, Aşağımahmutlar, Çullu, Hacılar ve Hasandede belediyeleri tarafından yapılmaktadır. Ahılı köyü sınırlarında bulunan alanda vahşi depolama yapılmaya devam edilmektedir. İlimiz merkez ve ilçelerin hiçbirinde Düzenli katı atık depolama alanı bulunmamaktadır. " dedi. 

Açıklamalarına devam eden Korkmaz, "İlimiz merkez ve bağlı ilçelerinde oluşan katı atıklar ile tıbbi atıkların toplanması, taşınması, geri alınması, düzenli depolanması amacıyla, ilimiz merkezine 12 kilometre mesafede Bahşili Belediyesi mücavir alanı içerisinde bulunan Bedesten mevkiinde 28, 5 hektar alan olarak belirlenmiştir. Katı atık düzenli depolama alanının 30. 000 metrekarelik kısmı sabit tesisler için kullanılacaktır. Sağlık koruma bandı ile birlikte toplam alan 580. 107 metrekaredir. Bu alanın 294. 532 metrekarelik kısmı ağaçlandırılmıştır. Depolama sahası 6 lottan oluşmaktadır. İlk etapta 3. 54 hektar alan kullanılacaktır. " ifadelerini kullandı. 

Depolama alanına günlük 300 ton çöp döküleceğini açıklayan Korkmaz, "Bunun yanında tıbbi atıklar için sterilizasyon makinesi tamamen otomasyon usulü ile çalışmaktadır. ISO 9001, ISO 14001 ve CE belgeleri ile 8 ila düzeyinde sterilizasyon etkinliği sertifikası mevcuttur. Saatte 500 kilo üç vardiya çalışma ile günde 10 ton tıbbi atığı bertaraf edecek kapasitededir. Bu kapasite ile bölgeye hizmet verebilecek bir tesis yapılmıştır. Sterilizasyon binası katı atık düzenli depolama alanı içerisinde 300 metrekare kapalı ve 1000 metrekare açık alana kurulmuştur. " şeklinde konuştu. 

Eski Çöplük Cazibe Merkezi Olacak 

Yılladır Kırıkkale`nin çöpünün döküldüğü Ahılı Çöplüğü`ne bundan sonra çöp dökmenin yasaklandığını açıklayan Korkmaz, "Hollanda Ekonomi Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı ile anlaşmaya yapıldı. Anlaşma gereğince, eski Ahılı çöplüğü yeşillendirilerek cazibe merkezi olacak. " dedi.



  • Çarşamba 22.6 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Perşembe 23.9 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli