Anahtar Kelimeler:

Ziraat Odası Uyardı

Ziraat Odası Uyardı

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, hasat döneminde meydana gelen tane kayıpları konusunda çiftçilere uyarıda bulundu. Yılmazer, hasat yapılırken dikkat edilecek hususları da açıkladı.

Önemli Uyarılar Yaptı

Çiftçilerin büyük emek ve masrafla ürettiği hububat ve diğer ürünlerin, biçerdöverlerle hasat edilmesi sırasında meydana gelebilecek tane ve sap kayıplarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten, Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, “ Hasat öncesinde ve hasat sırasında biçerdöver sürücüleri, biçerdöver sahipleri ile ürün sahiplerinden uyulması gereken kurallara uymalarını gerekmektedir. Ayrıca belirtilen hususlara uymayarak, ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında yasal işlem yapılacaktır. Biçerdöver sahipleri, hasat sezonundan önce, biçerdöverlerinin tamir, bakım ve ayarlarını tekniğine uygun bir şekilde yaptırarak, hasada hazır hale getirmeleri gerekiyor” dedi.

Dikkat Edilmesi Gerekiyor

Biçerdöver sahipleri ve biçerdöverlerini kullanan operatörlerin belgesiz biçerdöver kullandırılmayacağının altını çizen Başkan Yılmazer “Biçerdöver operatör belgesi olmayan sürücüler, biçerdöverle ürün hasadı yapamayacaklar. Hasat esnasında ürün sahibi, tarlasının başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyaracak. Bu uyarıya uymayan operatörü en yakın İl ve İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirecektir. Her ürüne göre, hasat zamanı, hassasiyetle belirlenecek, hasat olgunluğuna erişmemiş ürünlerin hasadından kesinlikle kaçınılacaktır.

Rutubet Durumu Önemli

Hasatta, üründeki rutubet durumu dikkate alınacak, çiğ kalkmadan hasada başlanılmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecektir. Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır. Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır” dedi.



  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli