Anahtar Kelimeler:

400. Doğum Yılı

400. Doğum Yılı

2011 yılı evliya Çelebi'nin 400. doğum yılı kapsamında düzenlenen Evliya Çelebi'nin Dünyası” adlı harita sergisi bir hafta boyunca açık kalacak.

Hayatı İlham Verici

Evliya Çelebi`nin doğumunun 400’üncü yıl dönümü anısına, 2011 yılının UNESCO tarafından ‘Evliya Çelebi Yılı’ ilan edilmesinin ardından, Kırıkkale Kültür Merkezi Galeri Salon’unda Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan haritalar, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin açılış kurdelesini Vali Yardımcısı Ali Çetin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yahya Kemal Er kesti. Evliya Çelebi`nin Dünyası adlı harita sergisi açılışına, katılmaktan mutlu olduğunu ifade eden Çetin, Çelebi`nin hayatının ilham verici olduğunu dile getirdi.

Gezdiği Yerler

Vali Yardımcısı Çetin, son yıllarda ülkemiz başta olmak üzere dünyada turizm sektöründe ciddi değişikliklerin olduğunu ve bizlerin de başta ülkemizi olmak üzere dünyayı turizm turu adı altında gezip görmemizin ve algılamamızın faydalı olacağının altını çizdi. Sergide Folklor Araştırmacısı Sultan Ebru Ekici katılanlara resimler hakkında bilgiler verdi. Ekici Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlemiş olduğu sergide Evliya Çelebi’nin bütün gezdiği yerlerin resimlerinin sergilendiğini ve bütün illerde bir hafta boyunca devam edeceğini belirtti.

Dünya Kültürü

Ekici, Evliya Çelebi hakkında şu ifadelere yer verdi: “ Dünya gezgini olan Evliya Çelebi üç kıtaya yayılmış Osmanlı Coğrafyasının tamamını 51 yıl gezmiştir. Gezdiği yerleri benzersiz bir üslupla da Seyahatnamesinde kaleme almıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi, çağının sosyal, iktisadi, antropolojik ve folklorik kaynağı olmasının ötesinde; belki de dünya kültür mirasının envanter bilgilerini kapsaması ve pek çok ülkenin tarihini aydınlatması bakımından da önemli bir kaynaktır” dedi.

Harita Koleksiyonu

Ekici, “2011, Türk ve dünya kültür tarihi açısından son derece önemli tarihi bir kişilik olan Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yılı Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Kuruluşu UNESCO’nun 2011 yılı anma ve kutlamalar listesinde “Evliya Çelebi’nin 400. Doğum Yıldönümü” resmi olarak ilan edildi. Bakanlık, Başbakanlık Tanıtma Fonu, MEDAM ve Avrasya Yazarlar Birliği’nin katkılarıyla Evliya Çelebi’nin gezdiği yerler, bu yerlerin özellikleri ve ziyaret tarihlerini tek tek belirten detaylı haritalardan oluşan bir sergi hazırladı.

Önemli Kaynak

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yıl boyunca yurtiçi ve yurtdışında düzenleyeceği her etkinlikte “Evliya Çelebi’nin Dünyası” sloganıyla sergilenecek olan yirmi yedi parçadan oluşan bu illüstratif harita koleksiyonu, Çelebi’nin ve muhteşem eserinin anlaşılmasına önemli katkılar sağlayacak. Evliya Çelebi Seyahatnamesinin detaylarıyla ilk defa haritalandırılması ile ülkemiz ve dünya için büyük bir değer olan Evliya Çelebi ve büyük eserini, sadece 2011 yılında değil bundan sonra da genç nesiller için her zaman yararlanılan bir kaynak olarak değerlendirilmesinin sağlanması amaçlanıyor” diye konuştu.



  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.7 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı