Anahtar Kelimeler:

Riskli Bölgeler

Riskli Bölgeler

Yapılaşmanın hızla arttığı ve 1999 depreminden sonra 1. derece deprem bölgesi ilan edilen Kırıkkale’de, yaşanılabilecek olası bir depremde, bazı bölgelerin zarar görme riskinin daha fazla olduğu açıklandı. Peki, bu bölgeler nereler?

Riskli Bölgeler
Kırıkkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Jeoloji Mühendisi Hülya Altunçanak, gazetemize yaptığı özel açıklamasında, kamuoyunun merak ettiği bazı sorulara yanıt verdi. Altunçanak, deprem sırasında hangi bölgelerin daha çok risk altında olduğunu KALEHABER’e açıkladı. Altunçanak, yer altı sularının fazla olduğu Millet Bulvarı, Atatürk Bulvarı, Sanayi Mahallesi ile Bahçelievler Mahallesinin bir kısmı ve Çarşamba Pazarı’nın bazı bölgelerinin yüzeye yakın bölgelerinde su içermesi nedeni ile risk altında olabileceğini söyledi.

Dalgayı Büyütüyor
Deprem sırasında yer altı sularının deprem dalgalarını artırdığını belirten Altunçanak, “Bu bölgelerimiz olası herhangi bir depremi daha çok hissedebilir. Söz konusu bölgelerde yapılan etütlerde 3 metre derinliğe kadar yer altı suyu ile karşılaşıyoruz. Mevsimlere göre seviyelerde artış yada azalma gözlenebiliyor. Ancak statik projeye esas, temel tasarımına yönelik yapılan Jeolojik ve Jeoteknik etütler ile projelendirilen binalarda bu riskin en aza indirilmesi hedeflenmektedir.

Güvenli Bölgeler
Parsel bazında yapılan etütlerden yola çıkarak değerlendirildiğinde Kırıkkale’de depremden daha az etkilenecek bölgeleri de açıklayan Altunçanak, bu bölgelerinin Tepebaşı, Çalılıöz, Ovacık, Kaletepe, Gürler, Karacalı, Etiler ve Yaylacık Mahalleleri olduğunu ifade etti. Altunçanak, “Bu mahalleler Neojen yaşlı alüvyondan oluşmaktadır. Bir kısmı kil içermektedir. Kil oranı yüksek olan zeminler su taşımayacağı için su barındıran zeminlere oranla hissedilen şiddet daha azdır” şeklinde konuştu. Altunçanak, Kentsel Geliştirme Stratejisi kapsamında Kırıkkale’nin Sıvılaşma Risk haritası ve Deprem Riski haritası üzerinde çalıştığını ifade etti.



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu