Anahtar Kelimeler:

Nefes Kesen Tatbikat

Nefes Kesen Tatbikat

Kırıkkale Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Hurda İşletme Müdürlüğünde gerçekleştirilen nefes kesen tatbikat sunuldu. Tatbikatta kimyasal patlama, araç kazası ve araç yangını çıtı.

Geniş Program
MKE Hurda İşletme Müdürlüğünde gerçekleştirilen gerçeği aratmayan tatbikata Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, kamu kurum ve kuruluşlarının birim müdürleri ve hurda işletme çalışanları katıldı. Yaralı olarak hurda işçilerinin rol aldığı tatbikata Kırıkkale ve çevre illerin UMKE ekipleri katıldı.

Çok Önemli
Programda konuşan Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner Afet’in, ülkesel düzeyde genel hayatı etkileyen çeşitli felaketler olduğunu, Acil durumun ise illerdeki stratejik tesislerde meydana gelen, genel hayatı etkilemeyen, ancak hayatı şehirlerde veya yerleşim yerlerinde kısmen kesintili hale getiren, sel, yangın ve kaza gibi irili ufaklı olaylar olduğunu söyledi. Güner, UMKE’nin gerek afet, gerekse acil durumlarda önceden hazırlık boyutuyla ve olay anı boyutuyla yada olaydan sonraki restorasyon boyutuyla son derece önemli bir etaba sahip olduğunu belirtti.

Amaç Doğru Ve
Çabuk Müdahale
Programda bir diğer konuşmayı İl Sağlık Müdiresi Bediha Türkyılmaz yaptı. Türkyılmaz UMKE’nin afet bölgesinde görev yapabilecek özellikte, insani yardım gerektiren durumlarda yeterli tıbbi donanıma ve müdahale becerisine sahip sağlık personelinden oluştuğunu söyledi. UMKE’nin amacını açıklayan Türkyılmaz, amacın afete maruz kalmış kişilere doğru ve çabuk müdahale etmek, ölü ve yaralı sayısını kabul edilebilir rakamlara indirgemek olduğunu ifade etti.

Kimyasal Patlama
Tatbikat programında ise Kimyasal patlama, araç kazası ve araç yangını sonucu Komuta Kontrol Merkezi, polis, itfaiye, Sivil Savunma, 112 ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerini ( UMKE ) bölgeye sevk edildi. Polis ekipleri olay yeri güvenliğini sağladıktan sonra itfaiye ve sivil savunma Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer (KBRN) ekipleri olay yerine intikal ederek yangın söndürme ve gaz kaçağı ölçümlerini gerçekleştirdi.

İlk Müdahale
Çıkan yangın kontrol altına alındı. KBRN ekibi tarafından olay yerinde yapılan gaz ölçümü sonrasında sıcak, ılık ve soğuk bölgeler belirlendikten sonra UMKE ve KBRN ekipleri gaz sızıntısından etkilenen yaralıları arındırma (dekontaminasyon) ünitesine taşıdılar. Yaralıların arındırma (dekontaminasyon) işlemi gerçekleştirilerek alanda uygun bir bölgeye konuşlandırılmış sahra hastanesine nakledildiler.

İleri Teknik Ve Tedavi
Aynı anda gaz sızıntısı olmayan bölgede 25 kadar yaralıyı tıbbi bakım önceliklerine göre sıralamak amacıyla iki UMKE timi olay yerine girdi. Önceliklerine göre yaralılar belirlenecek ve hazır bekleyen diğer UMKE timleri aracılığıyla ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra yaralılar tıbbi bakım önceliklerine göre ayrılacakları (triyaj) alanına nakledildi. Sonrasında triyaj alanından öncelikli olan yaralılar 112 ekipleri tarafından ileri tetkik ve tedavilerinin gerçekleştirilmesi amacıyla Sahra Hastanesine nakledildi. Kalan yaralılarda 112 ekipleri tarafından ilde bulunan diğer hastanelere nakledildi. Tüm yaralıların nakli sağlanıp yangın ve gaz sızıntısı kontrol altına alındıktan sonra tatbikat sonlandırıldı.



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu