Anahtar Kelimeler:

Yeniden Yürüdü…

Yeniden Yürüdü…

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında trafik kazası geçirerek omuriliği zarar gören ve yürüyemeyen 1.5 yıllık öğretmen Mehtap Bakır, ailesinin ve doktorlarının desteği, azmi, sabrı ve lokomat adlı robotik yürüme sistemi sayesinde yeniden ayağa kalktı.

Kaza Geçirmişti

Tekirdağ Saray Büyükyoncalı İlköğretim Okulu`nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan Mehtap Bakır, Ankara`ya gitmek üzere 23 Ocak 2010 tarihinde bindiği otobüsün İstanbul`un Silivri ilçesi Kınalı mevkiinde devrilmesi sonucu ağır yaralandı. Kaza sonrasında Belden aşağısı hiçbir şey hissetmeyen, yürüyemeyen Bakır, Silivri`de kaldırıldığı özel bir hastanede ameliyat oldu. 28 gün sonra Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi`ne sevk edilen Bakır, 17 Şubat 2011 tarihinde ameliyat olarak 2 ay 10 gün fizik tedavi gördü. Ardından evde egzersizlere devam ve haftada üç kez hastaneye gelme şartıyla ailesinin Kırıkkale`deki evine gelen genç öğretmen, ailesinin desteği ve yürüme azmi ile ellerini ve bacaklarını hareket ettirmeyi başarmış. Mehtap Bakır bu durumu "Ankara`da ilk ameliyat sonrasında göbekten aşağı kısmı hissetmiyordum. Bu aşamada kendimi camdan aşağı atmayı çok defa düşündüm. Ama ailem ve doktorlarımın ilgisi sayesinde bu psikolojiden kısa sürede kurtuldum. Sonrasında yürüme, hayata tutunma azmini yakaladım." dedi.

Nasıl Yürüdü?

Ameliyat sonrasında bacaklarını hissetmeyen ve hareket ettiremeyen, oturma dengesi olmayan Mehtap Bakır, 2 ay fizik tedavi gördükten sonra yürümeyi yeniden öğreten robotik yürüme sistemi lokomatın da bulunduğu, Sağlık Bakanlığı İ. Şevki Atasagun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi`ne gelmeye karar verdi. Hastaya burada yeniden fizik tedavi ve rehabilitasyon programı düzenlendi. Pek çok egzersiz yaptırılan genç hasta, hidroterapi ve yürüme eğitimine tabi tutuldu. Yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş olan hastalara yeniden bu yeteneği kazandırabilmek için kullanılan lokomat da hastanın tedavisinde yer aldı. Tüm bu tedavilerin ardından bacak kas gücünde belirgin iyileşme gözlenen Mehtap Çakır, koltuk değnekleri ile yeniden yürümeye başladı. Bir süre sonra Bakır`ın koltuk değneklerine de gerek kalmadan yürüyebileceği belirtiliyor.

Anne Memnune Bakır ise hastaneden son derece memnun kaldıklarını, Bayram öncesi evlerine gittikten sonra tekrar geleceklerini belirterek, kızının tam olarak yürüyeceğine inandığını söyledi. Fizik Tedavi Uzmanı Dr. İsmet As ise uzun yürüme cihazı ile adım atmaya, daha sonra koltuk değneği ile yürümeye başlayan Mehtap Bakır`ın, bundan sonraki dönemde koltuk değneklerini de bırakacağını söyledi. 26 yaşındaki Mehtap Bakır`da araç içi trafik kazası sonrasında yapılan operasyon sonrası bacaklarını hissetmeyip, hareket ettirememe sorunu yaşadığını kaydeden As şöyle konuştu:

Tedavi Sürüyor

"Kısa ve uzun oturma dengesi ile yatak içi aktiviteleri olmayan hasta 2 ay fizik tedavi görmüş. Bize başvurduğunda bir çift uzun yürüme ortezi ve walker ile ambule idi. Dizlerini yeni kitlemeye başlayan hasta da fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci içerisinde olumlu gelişmeler görüldü. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programında fizyoterapist eşliğinde eklem hareket açıklığı egzersizleri, progresif rezistif egzersizleri, postür egzersizleri, yürüme eğitimi, hidroterapi ve yardımcı unsur olarak tedavide lokomat kullanıldı. Her iki kas güçlerinde belirgin iyileşme görüldü. Tedavisine devam edilmektedir."



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu