Anahtar Kelimeler:

Türkiye'de Kimlik Hırsızlığına Dikkat

Türkiye

Türkiye’de Kart Koruma Planı ürünü ile tanınan İngiltere merkezli yaşam destek şirketi CPP, yakında piyasaya sunacağı “Kimlik Koruma Planı” ürününün lansmanı öncesinde Türk insanını yakından ilgilendiren bir araştırmaya imza attı. CPP Türkiye’nin GfK araştırma şirketine yaptırdığı araştırmaya göre Türk halkının yüzde 86’sı kimlik hırsızlığına maruz kalmaktan korkarken, kadınların bu konuda erkeklerden daha fazla endişe duyduğu ortaya çıktı.

Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya genelindeki 16 ülkede yaklaşık 11 milyon kişiye sunduğu hizmetlerle modern yaşamı kolaylaştıran İngiltere merkezli CPP, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Son yıllarda dünya genelinde büyük artış gösteren ve herkesin korkulu rüyası haline gelen kimlik hırsızlığı ile ilgili Türkiye’yi mercek altına alan CPP Türkiye, Türk halkının kimlik hırsızlığı konusundaki algı ve yaklaşımını ölçen ‘Kimlik Koruma Trend Takip’ araştırmasına imza attı. Araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlara göre Türkiye’de her 100 kişiden 5’i çeşitli kimlik suçları yüzünden mağdur olurken, katılımcıların yüzde 86’sı kimlik hırsızlığına uğramaktan büyük endişe duyuyor.

CPP Türkiye adına GfK araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmaya katılanların yüzde 46’sı günlük hayatlarında en çok kimlik hırsızlığı suçlarının başlarına gelmesinden korkuyor. Buna göre katılımcıların yüzde 20’si işlemedikleri suçlardan dolayı gözaltına alınmaktan, yüzde 6’sı dolandırılmaktan, kalan yüzde 20’si ise itibar kaybına uğramaktan büyük endişe duyuyor. Ayrıca yüzde 60’lık bir kesim de kimlik hırsızlığı konusunda alanında uzman olan bir kuruluşun desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Öte yandan kimlik hırsızlığı algısı konusunda kadınlar ve erkekler arasında ciddi bir fark olduğu görülüyor. Kadınların yüzde 92’si kimlik hırsızlığından endişe duyarken bu rakam erkeklerde yüzde 77 seviyesinde kalıyor.

Kimlik Koruma Bilmecesi

Son yıllarda giderek artan kimlik hırsızlığı suçları, kişilerin hayatlarını bir günde kökten değiştirebilecek kadar ciddi tehdit unsurlarını beraberinde getiriyor. Bununla birlikte baş döndürücü hıza ulaşan teknolojik gelişmeler, kimlik hırsızlığı vakalarında yeni suç tiplerinin de doğmasına sebep oluyor. Ancak araştırmaya göre Türk halkının henüz kimlik hırsızlığı ve kimlik koruma konularında yeterli bilgiye sahip olmadığı görülüyor. CPP Türkiye bu kapsamda kamuoyunu aydınlatmak ve kimlik hırsızlığı konusunda bilinç düzeyinin yükselmesi için önümüzdeki dönemde yeni çalışmalar ve kampanyalar yapmayı planlıyor.

Araştırmaya katılanlara kimlik hırsızlığı denilince akla gelen belgelerde yüzde 42’lik bir kesimin aklına ilk olarak nüfus cüzdanı geliyor. Bunu sırasıyla yüzde 26 ile TC kimlik numarası, yüzde 19’luk oranıyla da ad-soyad bilgileri takip ediyor. Ancak bu alandaki global verilere bakıldığında kimlik hırsızlığı sadece bunlarla sınırlı olmadığı görülüyor. Kredi kartları, banka hesapları, cep telefonları ve sosyal medya hesaplarındaki kişisel bilgiler de suçluların hedeflerinde yer alıyor.

Cpp Hakkında;

Dünya genelinde 30 yılı aşkın süredir, 2000’den fazla çalışanıyla faaliyet gösteren CPP; Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya genelinde toplam 16 ülkede 7 gün 24 saat kesintisiz olarak 11 milyon kişiye müşteriye hizmet vermektedir. Güçlü bir bilgi birikimi ve deneyime sahip olan CPP, insanlara modern yaşamın karmaşık yönleriyle başa çıkmada yardımcı olurken küçük sorunları çözmek suretiyle büyük sorunların gelişmesini önlemeye yardımcı olan yaşam destek pazarında faaliyet göstermektedir. CPP, 2010 yılı şubat ayında Londra Borsası’nda işlem görmeye başladı.

 

 



  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli