Anahtar Kelimeler: Başvurular başladı

Başvurular başladı

Başvurular başladı

Hangi partide nasıl yapılıyor?

Adaylık heyecanı yaşanıyor

14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri için YSK’nın belirlediği takvim devam ederken, partilerde adar adaylık süreci devam ediyor. Kırıkkale’de partiler müracaatları kabul etmeye başladı.

 

PARTİLERDE SÜREÇ NASIL?

YSK seçim takvimini yayımladı. Buna göre Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin 14 Mayıs 2023 Pazar günü, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılmasına karar verildi. Diğer taraftan Partilerin milletvekili aday adayı süreçleri de işliyor. Buna göre hareketli günler yaşanan Cumhur ittifakı partilerinden Ak Parti’de aday adaylık süreci bugün tamamlanıyor. MHP’de ise aday adaylık süreci 21 Mart tarihine kadar yapılacağı bildirildi. Millet ittifakı partilerinden CHP’de aday adaylık süreci 20 Mart tarihinde sona ereceği, İYİ Parti’de ise 22 Mart tarihinde tamamlanacağı öğrenildi. Aday adaylık sürecinin ardından partilerin temayül yoklaması yapacağı öğrenildi.

 

AK PARTİ

Ak Parti’de aday adaylık süreci 16 Mart Perşembe (Bugün) saat 21.00’da sona erecek. Ak Parti’den aday adayı olacaklar başvuru için bağış miktarını AFAD’ın ilgili banka hesaplarına yatırmaları gerekiyor. Bu partide müracaatlar alınıyor. Bir çok eski ve yeni ismin müracaatları bekleniyor. Sosyal medyadan bir çok isim duyurusunu yaptı. Bu partide İbrahim Çelebi, Ramazan Can ve Mehmet Saygılı’nın durumu merak konusu.

 

CHP’DE DURUM

CHP’de Milletvekilliği aday adaylığı süreci 20 Mart’ta sona erecek. CHP’de milletvekilliği seçimleri için aday adaylarından alınacak ücretler geçen hafta belirlendi. Erkekler 30 bin lira, kadınlar, gençler ve engelliler 15 bin lira ödeyecek. aday adaylarından ayrıca 3’er bin lira da dosya ücreti alınacak. Bu partide en önemli aday mevcut milletvekili Ahmet Önal. Partiye bir çok yeni ismin de müracaat etmesi bekleniyor. 

 

MHP’DE DURUM

MHP 21 Mart 2023 Salı günü Saat 17.00’de sona erecek. Aday adaylarından % 40 ve üstü engelli olanlardan başvuru aidatı alınmayacak. Aday adaylarından 3.000 TL (Üç Bin Türk Lirası) başvuru aidatının alınacak. MHP’de en önemli aday mevcut milletvekili Halil Öztürk. O’nun dışında bazı isimlerin daha müracaatta bulunması bekleniyor. Partide sürpriz beklenmiyor. 

 

İYİ PARTİ’DE DURUM

İYİ Parti’de Milletvekili aday adaylık süreci 22 Mart 2023 Çarşamba günü saat 19.00’a kadar devam edecek. İYİ Partide milletvekili aday adayı olmak isteyen engelli vatandaşlardan başvuru ücreti alınmayacak. Aday adayı olmak isteyen erkekler 30 bin, kadın ve genç aday adayları ise 15 bin lira yatıracak. İyi Parti en çok ilgi gösterilen parti durumunda bu dönem. Bülent Altınışık başta olmak üzere, partiye çok önemli isimlerin müracaatta bulunması bekleniyor. Bunlar arasında Adnan Duman, Orhan Kılıç, Cemalettin Akdoğan dikkat çekiyor. Daha bir çok ismin müracaat etmesi bekleniyor. Bu dönemin gözde partisinin İyi Parti olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

 

SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi’nden milletvekili aday adayı olmak isteyen vatandaşlar müracaatlarını 11-17 Mart 2023 tarihleri arasında İl Başkanlıkları veya doğrudan Saadet Partisi Genel Merkezi’ne yapabilecek. Saadet Partisi milletvekili aday adaylığı katkı payı ise erkekler için 15.000 TL, kadın ve gençler için 10.000 TL, yüzde 40 ve üzeri engelli vatandaşlar için 5.000 TL olarak belirlendi. İttifak ortağı partiye ilginin artması bekleniyor.

 

 

GELECEK VE DEVA PARTİSİ

Bu iki partiye de ilgi yüksek olacak gibi görünüyor. İttifak ortağı iki partinin müracaat koşulları diğer partilerle hemen hemen aynı. 

 

DİĞER PARTİLER

Genç Parti, BBP, BTP ve geriye kalan ve Kırıkkale’de teşkilatı bulunan partilerde de durum ve koşullar aynı görünüyor. Özellikle Genç Parti medya atağı ile dikkat çekiyor. 



  • Çarşamba 23.5 ° / 16.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu