Anahtar Kelimeler: Bereketli olsun

Bereketli olsun

Bereketli olsun

 

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, Arpa ve buğday hasadı için biçerdöverler tarlalarda çalışmaya belirterek hayırlı ve uğurlu olsun." dedi.

 

 

HASAT YAPILIYOR

TMO ve tüccarların alımlara başladığını belirten Başkan Öztürk,  Arpanın taban 1220 TL ile 1275 TL’den işlem gördüğünü, Buğday’ın ise (yemlik) 1425 TL, 1 grup 1650 TL’den işlem gördüğünü belirterek, "Kırıkkale’de çiftçilerin ve tüccarın merakla beklediği hububatta 2020 hasat sezonu başladı. Delice Çerikli, Karakeçili, Keskin ilçesinde bazı köylerde ve Çelebi ilçeleri başta olmak üzere birçok noktada biçerdöverler arpa hasadına başladı. Son günlerde etkili olan yağışlar hasada ara vermek zorunda bırakırken, yağışlar öncesinde meydana gelen sam rüzgarının verimi olumsuz etkilediği gözleniyor. Hasat sezonuyla birlikte TMO ve tüccarların alımlara başladı."

AÇIKLAMA YAPTI

Öztürk, "Anızı yakan çiftçiler doğru bir iş yaptıklarını zannederler ve bu işin sadece olumlu taraflarını göz önüne alarak bunu yaparlar oysa birde madalyonun öteki yüzü vardır yani anız yakmanın toprağa bitkiye ve çevreye verdiğiniz zararlar. İsterseniz önce anız yakmanın yararlarını belirtelim, sonra zararlarını ve en son olarak ortaya çıkan sonuca bakalım. Bitki artıkları çok kolay, masrafsız ve çabuk yok edilir. Sürümü kolaylaştırır, İkinci ürün yetiştirmek için zaman tasarrufu sağlar. Sap ve bitki artıkları üzerindeki artıklar yok edilir. Saplar bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde barınan zararlıların yumurta, larva, pupa ve erginleri yok edilir. Toprak üzerine düşen yabancı ot tohumları yok edilir. Oysaki anız yakmanın  yukarıda sayılan ve faydalı görülen amaçların aksine toprak ve doğaya zarar vermektedir."

UYARILARDA BULUNDU

Öztürk, "Bunları maddeler halinde sıralarsak; Toprak verimliliği azalır. Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir. Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir. Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erezyona (taşınarak) uğrar. Toprak yorgunluğu artar. Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz. Doğal denge bozulur. Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar. Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmaktadır Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır  Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır. Ülkemizde kanunlarla ve polis uygulamalarıyla anız yakımı önlenmeye çalışılmaktadır.  Eğer çitçilerimiz anız yakmanın faydadan çok zarar verdiğini bir anlayabilirlerse hiçbir güç çiftçiye anız yaktıramaz."



  • Salı 24.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli