Buğdayda rekolte beklentisi arttı

Buğdayda rekolte beklentisi arttı

Buğdayda rekolte beklentisi arttı

Çiftçi çok umutlu

Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer Ekim- Mart döneminde yağışlar, geçen dönemin yüzde 77,4, normalin yüzde 11,9 üzerinde gerçekleştiğini açıkladı. Sümer Yaptığı açıklamada, Şartlar bundan sonra da olumlu devam ederse hububat üretiminde verim oldukça yüksek olacaktır” dedi.

Toprak yağışlarla doydu

Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer Buğdayda rekolte beklentisi arttığını ifade etti. Sümer, Bilindiği üzere bölgemizde Buğday tarlalarının büyük bölümü kurak tarım arazisi. Bundan dolayı, Beslenmedeki temel ürünler içinde başı çeken buğdayda verimin artması için yağışların iyi gitmesi şart. Sonbahar ve kış yağışlarıyla çimlenen hububat, yağan karın yorgan vazifesi görmesiyle etkili soğuktan ve dondan korundu, bahar dönemine iyi bir şekilde hazırladı. Şuana kadar yağışlar beklediğimiz düzeyde gerçekleşti ve bu üretim sezonunda toprak kar ve yağmur yağışlarına doydu” diye konuştu.

Rekolte çok iyi olur

Sümer,”Buğdayın en fazla suya ihtiyaç duyduğu dönemleri çimlenme, kardeşlenme, sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Bu nedenle buğdayın çimlenmesini sağlayan yağışların yanında en çok yağışa ihtiyaç duyulan dönemler Mart sonu, Nisan ve Mayıs aylarının başlarıdır. Yağışlar halen iyi bir şekilde sürüyor. Önümüzdeki günlerde don, dolu, sel ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmaz ve yağışlar mevsim normallerinde gerçekleşirse rekolte çok iyi olur” dedi.

Verim açısından önemli

Ekilen alanın büyük bölümü kurak olduğunu belirten Sümer, Kırıkkale'de sulu tarımın artması yönünde adımlar biran önce atılmalıdır. Kuru alanda dekar başına 209 kilogram olan buğday veriminin, sulu alanda 346 kilograma çıkması ve yüzde 65,6 oranında artması sulamanın önemini gösteriyor. Buğdayda üretim artışı için suyun yanında kaliteli tohumunda önemini göz ardı edemeyiz. Üreticilerimizin son yıllarda bu konuda bilinçlendiğini görüyoruz. Diğer bir konu ise üreticimizin son zamanlarda yaşadığı tarla faresi sıkıntısı. Bölgemizde üreticilerimizin bu konudaki şikayeti artmış durumda. Bu konuda gerekli adımların atılması, hem üreticimiz açısından, hem de verim açısından ehemmiyet taşımaktadır” ifade etti.



  • Salı 27 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli