Çekler yine karşılıksız çıktı!

Çekler yine karşılıksız çıktı!

Çekler yine karşılıksız çıktı!

Kırıkkale´nin ekonomisi ne durumda?

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, Ağustos ayı çek raporunu yayımladı. Yayımlanan raporda Kırıkkale yine üst sıralarda yer aldı. Yayımlanan rapora göre Ağustos ayında Kırıkkale´de çeklerin yüzde 8,5´i karşılıksız çıktı.

465 MİLYAR TL´LİK ÇEK

Verilere göre; 2016´nın ilk sekiz ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yıla göre yüzde 4 oranında azalarak 14 milyon adet oldu. Bu çeklerin parasal tutarı yüzde 8 oranında artışla toplam 465 milyar TL´ye ulaştı. Aynı dönemde, parasal tutarı 18 milyar TL´yi bulan 526 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 7, tutarında ise yüzde 3 oranında artış yaşandı. Öte yandan aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 3 milyar TL tutarındaki 95 bin adet çek daha sonra ödendi.

ADET VE TUTAR BAZINDA

Yılın ilk sekiz ayında, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,4 puanlık artışla yüzde 3,6 ve tutar bazında 0,32 puanlık azalışla yüzde 3,9 olarak gerçekleşti. Ağustos ayında, adet ve tutar bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa oldu. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 19,2 oranla Bilecik oldu. Bilecik´i sırasıyla, yüzde 13,2 ile Iğdır, yüzde 9,4 ile Düzce, yüzde 8,5 ile Kırıkkale ve Bingöl takip etti. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Tunceli, Aksaray ve Çankırı olarak sıralandı.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli