Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet asrına bakış

Cumhuriyet asrına bakış

Cumhuriyet asrına bakış

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı münasebetiyle Kırıkkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri fakültesi tarafından “Türkiye Yüzyılına Girerken Cumhuriyetin İlk Asrına Bakış” konulu panel düzenlendi.

 

 

PANEL DÜZENLENDİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı münasebetiyle Kırıkkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri fakültesi tarafından “Türkiye Yüzyılına Girerken Cumhuriyetin İlk Asrına Bakış” konulu panel düzenlendi. Kırıkkale Üniversitesi'nde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel 'Türkiye Yüzyılına Girerken Cumhuriyetin İlk Asrına Bakış' paneli gerçekleştirildi. Yahya Kemal Salonunda gerçekleşen panelin konuşmacıları İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Ömer Budak ile Doç. Dr. Orhan Avcı, Çankırı Karatekin Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Cem Karakılıçtı gerçekleştirdi.

 

İYİ ANLAMIŞ OLURUZ

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelin ilk konuşmasını Prof. Dr. Ömer Budak yaptı. “Millî Mücadele’den Cumhuriyet’e Türkiye Jeopolitiği” konulu sunumunu dinleyenlerle paylaşan Prof. Dr. Ömer Budak, Mustafa Kemal Atatürk’ün Millî Mücadele’de yapmış olduğu çalışmaları ve Mondros Ateşkes Antlaşması’nın tüm maddelerini açıklayarak, “Cumhuriyet Bayramı’nı kutladığımız bu günlerde öncelikle bu günleri bize yaşatan o yüce lider Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından kesitler vermemiz gerekmekte. Biz bu dönemi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk ordusunda almış olduğu görev tarihinden itibaren değerlendirirsek bu konuyu daha iyi anlamış oluruz” dedi.

 

ZAFER KAZANMAK İÇİN

Doç. Dr. Orhan Avcı ise “İzmir İktisat Kongresi ve Atatürk” konulu sunumunu paylaştı. Doç. Dr. Orhan Avcı, “Cumhuriyetin 10. Yılı çok çoşkulu şekilde marşlarla kutlanmış, 50. Yılı da 75. Yılı da ve 100. Yılı da. İktisat kongresi de öyle. Aslında bakacak olursanız İzmir İktisat Kongresi, isminden hareketle genel anlamının dışında perde arkasında başka türlü okuyacağımız bir anlamının olduğunu görüyoruz. Zaferle, barış anlaşmasının arasında toplanan İzmir iktisadi toplantısının yapılması Lozan’ın kesintiye uğradığı bir dönemde yapılmıştır. Lozan görüşmelerinin kesintisine sebep olan temeli iktisadi ve adli sebeplere dayalı olan kapitülasyonların Türkler tarafından kabul edilmemek istenmesidir. Lozan Görüşmelerinin kesilmesinin sebebi Türklerin kapitülasyonları tarihe gömmek istemesidir. Atatürk İzmir’de iktisat kongresini düşündüğünde Lozan Anlaşmasıyla bu kapitülasyonların kaldırılmasını istemiştir. İzmir İktisat Kongresi, Cumhuriyet döneminde izlenecek genel iktisat politikalarının başlıklarının belirlendiği ve genel anlayışı ifade ettiği gibi aynı zamanda Türkiye’nin zafer kazanmış bir memleket olarak, zaferi taçlandıracak eylem olarak iktisadi zafer kazanmak için yaptığı bir kongredir” diye konuştu.

 

SEÇME VE SEÇİLME HAKKI

Dr. Öğr. Üyesi Cem Karakılıç ise “Osmanlıdan Cumhuriyete Türk Kadını” konulu sunumunu paylaştı. Orta Asya’dan Cumhuriyete kadar kadının rollerinden ve haklarından bahsederken Cumhuriyet döneminde Türk kadınının birçok ülkeden daha önce bazı haklara sahip olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Cem Karakılıç, “Cumhuriyet döneminde ülkenin her yerinde Türk kadını haklar konusunda büyük bir mücadele içerisine girerek haklarını elde etmeye çalışmıştır. 1930’lu yıllarda birçok ülkeden daha önce Türk kadını seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur” şeklinde konuştu.



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı