Anahtar Kelimeler: Dolar iptal ettirdi

Dolar iptal ettirdi

Dolar iptal ettirdi

Dolar kurundaki artış ve belirsizlikten dolayı Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu Projesi beşinci kez ertelendi

İHALE ERTELENDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı, Mehmet Şimşek olarak açıklandı. Mehmet Şimşek'in baskılanan dolar kurunu serbest bırakmasıyla birlikte dolar 23,6654 seviyelerine çıktı. Kurdaki bu belirsizlik mevcutta yapılacak birçok projeyi de olumsuz etkiledi. Uzun zamandır yapımı beklenen ve ihaleye çıkan Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu Projesi YİD ihalesine bir türlü talep gelmiyor.

 

ERTELEME OLMUŞTU

Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu Projesi YİD ihalesi ilk kez 15 Haziran 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Antalya-Alanya Otoyolu projesi de aynı tarihte ihaleye çıkmıştı. AnkaraKırıkkale-Delice Otoyolu projesi için ihale tarihi 24 Ağustos 2022, Antalya-Alanya Otoyolu projesi için de ihale tarihi 25 Ağustos olarak belirlendi. Sonra peş peşe ertelemeler geldi.

 

İHALELER YAPILAMADI

“Ek ilan” ile Ankara-Delice ihalesi 5 Ekim, Antalya-Alanya ihalesi 6 Ekim 2022’ye ertelendi. Neden erteleme kararı alındığı belirtilmedi. Sonrasında yeni bir “süre uzatımı ilanı” yayımlanarak ihale tarih ve saatleri revize edildi. AnkaraDelice Otoyolu ihalesi 15 Aralık 2022, Antalya-Alanya Otoyolu ihalesi de 16 Aralık 2022 tarihine ertelendi. Ancak ihaleler yine yapılamadı.

 

ERTELEME DEVAM ETTİ

Yayımlanan ilanlar ile Ankara-Delice Otoyolu ihalesi bu kez 22 Şubat 2023, Antalya-Alanya Otoyolu ihalesi de 23 Şubat tarihine ertelendi. Ancak yine olmadı. Ankara-Delice otoyolu ihalesi bu kez 15 Haziran’a, Antalya Alanya Otoyolu yapım işi ihalesi de 16 Haziran’a ertelendi. İhalelerin yapılması beklenirken dün Resmi Gazete’de yeni “düzeltme” ilanları yayımlandı. Bu kez de Ankara-Delice Otoyolu Projesi ihalesi 14 Eylül 2023’e, Antalya-Alanya Otoyolu ihalesi de 15 Eylül 2023 tarihine ertelendi. Düzeltme ilanlarında neden böyle bir erteleme kararına gerek duyulduğu belirtilmedi.

 

ŞİRKETLER TEKLİF VERMİYOR

Böylece iki otoyola ilişkin YİD modeliyle yapılacak ihaleler toplamda 5 kez ertelenmiş oldu. İhalelerin şimdiye kadar gerçekleştirilememesi şirketlerden bu YİD projeleri için talep olmadığını da ortaya koydu. Son dönemde kurdaki ani yükseliş, şirketlerin teklif vermesini de zorlaştırıyor. Dolar kuru bir süredir yükseliyor. Erteleme kararında bunun da etkisi olmuş olabileceği dile getiriliyor



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu