Anahtar Kelimeler: Ebelerin Sorunları Anlatıldı

Ebelerin Sorunları Anlatıldı

Ebelerin Sorunları Anlatıldı

Ebelerin Sorunları Anlatıldı

Ebeler Haftası´nda hükümet ve Sağlık Bakanlığı´na ?Kutlamalar yerine sorunları çözün!? eleştirisi, Türk Sağlık-Sen´den geldi. Şube Başkanı Şuayip Keskin, bu haftanın sorunların çözülmesi için adımlar atıldığı bir hafta olmasını temenni etti.

 

Türk Sağlık Sen´Den Çağrı

Türkiye´de sayıları 55 bini bulduğu açıklanan ebelerin taleplerine kulak verilmesi için çağrı var. 21-28 Nisan Ebeler Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Şuayip Keskin,  bir kez daha sorunlara parmak bastı ve hükümeti çözüm üretmeye davet etti. Başkan Keskin, nöbet tutulan güne göre yıpranma payı verilmesi,  doktorların emekli maaşlarının kısmen yükseltilmesi, zorunlu mali sorumluluk sigortasının tek elden yapılması, normal doğumda anne ve bebeğe zorunlu sigorta yapılması gibi düzenlemelerin yer aldığı Torba Yasa Tasarısının gündemde olduğu bir zaman diliminde 21-28 Nisan Ebeler Haftasını karşıladıklarını söyledi.

 

Ayrım Yapılmasın

?İsterdik ki Torba yasa tasarısında nöbet tutulan güne göre bir ayrım yapılmasın´ diyen Keskin, ?Yıpranma payı alan tüm meslek gruplarında olduğu gibi sadece çalışmak esas olsun. Fakat gündeme getirilen yıpranma payı tam bir muammaya dönüşmüştür. Fiilen yapılan iş unutulmuş, sadece nöbet tutanlar diye bir kıstas getirilmeye çalışılmaktadır. Nöbetin tarifi, yeri ve hangi meslek mensuplarının nöbetleri fiili hizmette değerlendirilecek bunun takibi nasıl ve kimler tarafından yapılacaktır. Tam bir kargaşa ortamı oluşacağı endişesini taşıyoruz. Bizce istisnasız tüm sağlık çalışanlarına yıpranma payı yani fiili hizmet zammı verilmelidir. Bu sürede bir yıl için en az 60-90 gün olarak belirlenmelidir.

 

Tazminatlarla Karşı Karşıyalar

Yasada emekli maaşları ile ilgili bir düzenleme yapılmak istenmekte ancak, sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğu gözden kaçırılmaktadır. Hekimlerin emeklilik maaşlarında yapılması düşünülen iyileştirme istisnasız tüm sağlık çalışanlarını kapsamalıdır. Bir an önce maaş dışı bütün ödemeleri emekli aylığına ve emekli ikramiyesine esas kazanç olarak değerlendirecek bir düzenleme yapılmalıdır. Yine Torba Yasada normal doğumu özendirmek adına anne ve bebeği olası risklere karşı kurumlar tarafından sigortalanacaktır. Doktorlarımızın da zorunlu mali sorumluluk sigortaları vardır. Fakat doğum sırasında anne ve bebeklerde meydana gelen, istenmeyen durumlarla ilgili ne yazık ki birçok ebe arkadaşımız tazminatlarla karşı karşıya kalmakta, mahkemelerde uğraşmaktadırlar. Başta ebelerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanları da mesleki mali sorumluluk sigortası kapsamına alınmalıdır.

 

İşyerlerinde Huzuru Unuttular

Görüldüğü gibi sağlık hizmetinin ekip işi olduğu ne yazık ki sadece lafta kalmakta düzenlemelerde, tasarılarda yer almamaktadır. Sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm üretilmemektedir. Bugün ebe arkadaşlarımız kendi görev tanımları dışında çalıştırılmaya zorlanıyorlar. Vekil ebe hemşirelik,  kamu dışı aile sağlığı çalışanı gibi istihdam modelleri ile güvencesiz  ve düşük ücretlerle çalışmaya mahkum ediliyorlar. Aşırı bir iş yükü altında çalışmak zorunda kalıyorlar. Şiddet, mobbing, liyakat ve ehliyet yoksunu idarecilerin keyfi uygulamaları nedeniyle işyerlerinde huzuru unuttular.

 

Bakanlığın Boynunun Borcudur

 

2015 yılında ülkemizde 1 milyon 325 bin 783 doğum gerçekleşmiştir. Bu rakam bile ebelerimizin ne kadar yoğun ve özverili bir biçimde görev yaptıklarını göstermektedir. Bu özverili hizmetin karşılığı sorunlar yumağı ile uğraşmak olmamalıdır. Hükümet ve Bakanlık kutlamalar yerine sorunları çözmeli, taleplerini yerine getirmelidir. Yurdun dört bir yanında görev yapan 55 Bine yakın ebe arkadaşımızın sesine kulak verilmelidir. Ebeler Haftasında ebe arkadaşlarımızı sevindirecek düzenlemeleri hayata geçirmek Bakanlığın boynunun borcudur. Bu düşüncelerle Fedakârlık gerektiren mesleğin cefakar çalışanları olan tüm ebe arkadaşlarımızın Ebeler Haftasını kutluyor, bu haftanın sorunların çözülmesinde adımların atıldığı bir hafta olmasını temenni ediyoruz? dedi.



  • Salı 10.9 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 14.5 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 10 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu