Anahtar Kelimeler: Ellerinizi yıkayın

Ellerinizi sık yıkayın

Ellerinizi sık yıkayın

 

Kırıkkale Sağlık İl Müdürlüğü virüse karşı önemli uyarılarda bulundu.

 

 

 

HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ

Sağlık İl Müdürlüğü virüse karşı hijyenin ve kişisel bakımın önemini anlattı: “Kırıkkale Sağlık Müdürlüğü Bakanlık tarafından hastalıkla ilgili dünyadaki gelişmeler ve hastalığın uluslararası yayılımı yakından takip edilmekte olup bu kapsamda bakanlık Yeni Koronavirüsün (2019-nCoV) ulusal yayılımını önlemek amacı ile yürütülen bu mücadelede vatandaşların sağlığı ve güvenliğinin yanında özgürlüklerini de koruma sorumluluğumuzun bulunduğu bilinciyle, resmi kaynaklar tarafından bildirilmemiş herhangi bir söylentiye itibar edilmemesini istirham ederiz.

 

TEMASLARDAN KAÇININ

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağza temas etmek risklidir. Ellerinizi sık sık, su ve sabun ile en az yirmi saniye boyunca ovarak yıkayın.Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun.Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısmı ile kapatın.Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.

 

ELLERİNİZİ SIK YIKAYIN

Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evinizde geçirin.Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.Kıyafetlerinizi 60-90 °C’de  normal deterjanla yıkayın.Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın.Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.

 

14 GÜN KURALI ÖNEMLİ

Yurt dışına çıkmayın. Seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.Çıktıysanız, dönüşte ilk on dört günü evde geçirin ve misafir kabul etmeyin.Aile üyelerini korumak için evde kendinizi izole edin.Evde geçen süre boyunca ziyaretçi kabul etmeyin.İzole edilmiş kişinin odasına maskesiz girmeyin.Odanızı sık sık havalandırın.İnsanlarla, özellikle yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlarla temas kurmaktan kaçının.Ellerinizi sık sık, su ve sabun ile en az yirmi saniye boyunca ovarak yıkayın.Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.Kıyafetlerinizi 60-90 °C’de  normal deterjanla yıkayın.Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.Evden çıkmak zorunda kalırsanız mutlaka maske takın.Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.”



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false