Entegre meyve bahçeleri kuruluyor

Entegre meyve bahçeleri kuruluyor

Entegre meyve bahçeleri kuruluyor

Önemli bir çalışma

Kırıkkale Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, 2009 yılında başlanılan projenin birinci etabında; 353 çiftçinin, 806 parseli birleştirilerek 5640 dekar alanda Entegre Meyve Bahçesi kurulduğunu söyledi.

ENTEGRE MEYVE BAHÇESİ PROJESİ

Ülkemizde; çiftçi arazilerinin birleştirilmesi modeli ile ilk defa uygulanan, Yozgat ili Kadışehri İlçesi Kabalı Köyü Entegre Meyve Bahçesi Projesi, örnek bir model olması açısından önem arz ediyor.  Bu kapsamda Kırıkkale Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanlarınca söz konusu proje yerinde incelenerek, değerlendirmelerde bulunuldular. İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, 2009 yılında başlanılan projenin birinci etabında;  353 çiftçinin, 806 parseli birleştirilerek 5640 dekar alanda Entegre Meyve Bahçesi kurulduğunu söyleyerek, ?Bu proje kamu-çiftçi-özel sektör girişiminin güzel bir örneğidir. Birleştirilen parsellerde çiftçinin mülkiyetine dokunulmayarak, kiralama usulüne gidilmiştir?

14 AİLE YENİDEN KÖYÜNE DÖNDÜ

?Normal şartlarda kuruda hububat ziraatıyla uğraşan Kabalı köyü çiftçileri, bu yöntemle daha fazla kira geliri elde etmişlerdir. Kabalı köyünden en az 60 kişi daimi olarak istihdam edilmiş ayrıca 600 kişide mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır. Böylece kırsal alanda istihdam sorunun çözümüne katkı sağlanmıştır. Projenin uygulanması ile 14 aile de yeniden köyüne dönmüştür? dedi. Söz konusu projenin ilimizde uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi amacıyla Vali Yunus Sezer´in başkanlığında yapılan toplantıya; İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, Projeyi TİGEM Eski Genel Müdürü İsmail Şanlı, Kadışehri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Günaydın, Kabalı Köyü Muhtarı Hüseyin Ünal ve sektörden firma yetkilileri katıldı. Toplantı sonunda Vali Sezer´in talimatları doğrultusunda ilimizde de Entegre Meyve Bahçesi Projesinin uygulanması hususunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce çalışmalara başlanıldı.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false