Anahtar Kelimeler: kalmaktan korkun

Geç kalmaktan korkun!

Geç kalmaktan korkun!

Geç kalmaktan korkun!

Kanser uyarısı

Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri kapsamında Halk sağılığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş Açıklama yaptı. Günğüneş yaptığı açıklamada, ?Kanserden Değil, Geç Kalmaktan Korkun? dedi.

ÖNEMLİ UYARILAR YAPILDI

Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri kapsamında Halk sağılığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş Açıklama yaptı Güngüneş yaptığı açıklamada, ?Erkeklerde nadir olarak rastlanan, genellikle kadınlarda sık görülen, meme dokusunda meydana gelen bir kanser türü olan meme kanseri; ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında 3.sırada yer almaktadır. Kanser türleri kendilerine özgü, çok çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilmekte; ancak geç kalınması kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Meme kanseri de erken teşhis edildiğinde tedavide  % 100 lük bir başarı mümkündür. Diğer kanser türlerinden farklı olarak, meme kanserinde kişilerin kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması erken teşhis için büyük önem taşımaktadır. Bu yönde yapılan eğitim çalışmaları neticesinde kadınlar meme kanseri konusunda bilinçlenmekte, erken teşhis oranı da artmaktadır. Günümüzde meme kanserlerinin çoğunun kişilerin kendileri tarafından tespit edilmesi bu bilinçlenme sonucu olmaktadır? ifade etti

BELİRTİLERİ ANLATILDI

Güngüneş, ?Meme kanseri memeyi oluşturan süt kanalı ve süt bezlerindeki bazı hücrelerin kontrolsüz, anormal bir şekilde çoğalmasıyla oluşan tümördür ve başka organlara da yayılabilmektedir. En sık kalça ve omurga kemikleri, akciğer ve karaciğere yayılmaktadır. Tek başına meme kanserinden ölüm oranı oldukça düşük olup, genellikle ölümler teşhiste geç kalma sebebiyle diğer organlara yayılma sonucu gelişen komplikasyonlardan dolayı meydana gelmektedir. Memede şişlik (genellikçe sert, ağrısız, zamanla büyüyebilen, hareket ettirilebilen ama bazen hareketsiz kitle bulunması; memenin şeklinde ve genel boyutunda değişiklik; meme cildinde kızarıklık, morarma, yara, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler ve portakal kabuğu görünümü oluşması; meme başında genişleme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma, çatlama, meme başı ve çevresinde renk değişikliği; meme ucundan gelen akıntı ( kanlı ve ya kansız); koltuk altında görülebilen ve elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler; memede oluşan ağrı hissi meme kanserinin başlıca belirtileridir? şeklinde konuştu.



  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu