Anahtar Kelimeler: Geleceğini yakma!

Geleceğini yakma!

Geleceğini yakma!

Geleceğini yakma!

Anız yangını uyarısı!

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı. Kırbaş, Anız yakmak bir suçtur ve cezai müeyyidesi vardır. Anız yakarak suç işlemeyelim!” dedi.

TOPRAK KAYBINA NEDEN OLUYOR

İl genelinde hububat hasadı başladığını hatırlatan Kırbaş, Çiftçilerimizin sürdürülebilir ve verimli bir üretim yapmaları, çevreye ve toprağa zarar vermemeleri için anız alanlarını yakmamaları gerekmektedir” dedi.  Anız yakmanın zararları hakkında bilgiler veren Kırbaş, anız yakıma işlemiyle bitkinin büyümesinde büyük önem taşıyan toprağın canlı üst kısmı yani organik maddesinin de yandığını ifade etti. Kırbaş şöyle devam etti:  Toprağın su ve rüzgâr erozyonuna karşı dayanıklılığı azalmaktadır, Anız yakma ile toprağın su tutma gücü azalmakta, doğal yapısı bozulmakta ve verimliliği düşmektedir. En fazla toprak kaybı anız yakılan topraklarda meydana gelmektedir, en az toprak kaybının ise hasattan sonra anız yakılmadan gölge tavında sürüm yapılan tarlalarda olmaktadır.”

BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Anız yakılması ile doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmakta, kök Çürüklüğü ve Ekin Kurdu (Zabrusun) yok edilmesi mümkün değildir. Havayı kirletmekte ve yükselen dumanların özellikle yol kenarlarında görüş mesafesinin engellenmesi sonucu can ve mal kaybına yol açmaktadır. Komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, ortamda yaşamını sürdüren yaban hayatına ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir.”

ORTADAN KALKMALI

Anız yangınlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenleri sıralayan Kırbaş şu uyarı ve tavsiyelerde bulundu; Anız yangınlarının ortadan kaldırılması için, biçerdöverle hasattan sonra tarlada kalan saplar sap parçalama makinesi ile parçalanıp, parçalanmış saplar tırmıklarla toplanmalıdır. Biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır, böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır. Anızların daha çabuk parçalanıp organik maddeye dönüşmesini sağlamak amacıyla toprağa kalan sapın yüzde 1´i kadar Azot dengeleme gübresi” verilmelidir.”

İDARİ PARA CEZASI

Yabancı ot ve haşereleri yok etmek için anızların yakılması yerine ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Anız parçalama makinesi ile anız parçalandıktan sonra ekim makinesi ile ekim yapılırken sapların ekim makinesi ekici ayaklarını tıkamaması için toprağı yararak çalışan balta ayaklı ekim makineleri yerine diskli ayaklar kullanılmalıdır. 2872 sayılı Çevre Kanunu´nun 20. maddesine dayanılarak 2015 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak, idari para cezaları 29 Aralık 2014 tarih ve 29221 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2015/1 No´ lu Tebliğ ile belirlenmiştir. Söz konusu Tebliğde anız yakanlara her dekar için 38,71 TL idari para cezası verilmektedir. Ayrıca anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ise bu ceza beş kat arttırılmaktadır.”

KANUNLARLA DA YASAKLANDI

Kırbaş, anız yakmanın kanunlarla da yasaklandığını yineleyerek, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak doğal denge içinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini ifade etti.



  • Salı 10.9 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 14.5 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 10 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu