Anahtar Kelimeler: Hacıbektaş

Hacıbektaş için anma

Hacıbektaş için anma

Hacıbektaş için anma

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Öyle bir medeniyetin mirasçılarıyız ki manevi temeller üzerinde yükseltip hak ve adalet anlayışımızla bina ettiğimiz insanlık kubbesi, asırlar boyu tüm dünyada mazlumların umudu ve sığınağı olmuştur.”

ANMA ETKİNLİĞİ YAPILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bir Velinin Vârisiyiz, Mirasımız Aşktır Bizim" temasıyla Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen “Hacı Bektaş Veli Vefatının 749. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri”ne katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca Hacı Bektaş Veli Müzesinde gerçekleştirilen anma etkinliğinde konuşma yapan Bakan Ersoy, Hacı Bektaş Veli'nin, sade ve anlaşılır öğütlerle insanlara rehberlik ettiğini, hiçbir farklılığın onun dergâhında ayrıma neden olmadığını vurguladı.

BAKAN DA KATILDI

Hacı Bektaş Veli'nin, aklı ilimle, gönlü ise ilahi aşkla terbiye etmek gerektiği yönünde nasihat verdiğini dile getiren Bakan Ersoy, "Cehalete karşı mücadele vermeli, sevgiyle, sabırla, hoş görüyle nefsimizi zapt etmeliyiz. İlim böyle kazanılır ve ilahi aşk makamına böyle yol alınır. Kendimize karşı dürüst olmak, bu yolun yolcusu olmanın şüphesiz ilk şartıdır." diye konuştu. Bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında anma programında katılımın sınırlı tutulduğunu aktaran Bakan Ersoy, UNESCO tarafından 2021 yılının, "Hacı Bektaş Veli Yılı" ilan edildiğini, gelecek yıl düzenlenecek 750’nci vefat yıl dönümü etkinliğinin çok daha geniş katılım ve içerikle gerçekleştirileceğini söyledi.

BAKAN BİLGİ VERDİ

Etkinliklerin, Hacı Bektaş Veli'yi anlamaya, onun düsturunda yaşanmasına vesile olmasını temenni eden Bakan Ersoy, şöyle konuştu: "Peygamber Efendimiz, 'Gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hâkim olabilen kimsedir' buyuruyor. Oysa günümüzde öfkeye teslim olmayı marifet sananlar var. 'Bir olalım, iri olalım, diri olalım' diyen Hacı Bektaş Veli'yi ayrılık vesilesi kılanlar var. Biz bunların önüne geçmek zorundayız. Bu bir gönül mücadelesidir. Kazanacağımızdan da şüphem yoktur. Aramızdaki birlik, beraberlik ve kardeşlik bunun teminatı, tarihimiz ise en net kanıtıdır. Öyle bir medeniyetin mirasçılarıyız ki manevi temeller üzerinde yükseltip hak ve adalet anlayışımızla bina ettiğimiz insanlık kubbesi, asırlar boyu tüm dünyada mazlumların umudu ve sığınağı olmuştur. Dün böyleydi, bugün yine böyledir. Şimdi bize düşen bu mirası varislerimize ulaştırmaktır. Bu noktada şunu asla unutmamalıyız, çocuklarımızın geleceği, içinde yaşadıkları dünyanın kaderiyle birdir. Dolayısıyla mücadelemiz hem bireysel hem evrenseldir. Nasıl ki Yesevi, Hacı Bektaş, Mevlana ve Yunus gibi gönül erlerimiz tüm insanlık için bir ışıksa bizler de aynı derecede ufkumuzu ve gönlümüzü geniş tutmalıyız."

MANEVİ GÖREV DÜŞÜYOR

Bakan Ersoy, "Bugün dünyada savaşlar, işgaller, zulümler bitmiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devletimiz, yürüttüğü politikalarla bu şer selini kurutmak için birçok coğrafyada mücadele veriyor. Bu mücadelenin fiili kısmında olduğu kadar, manevi kısmında da bizlere görev düşüyor. Milletçe yanlışın karşısında doğru olmaktan ve dik durmaktan vazgeçmeyeceğiz." ifadelerini kullandı. Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin katkılarıyla düzenlenen anma programında; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Belediye Başkanı Rasim Arı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da birer konuşma yaptı. UNESCO Genel Konferans Başkanı Ahmet Altay Cengizer de video mesajıyla programa katılım sağladı. Törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacı Bektaş Veli Semah Ekibi gösteri sunarken, Hacı Bektaş Veli'nin yaşamı, engin hoşgörüsü ve öğretilerinin anlatıldığı kısa film izlendi. Konuşmaların ardından Bakan Ersoy, Alevi-Bektaşi kanaat önderleri ve katılımcılarla Hacı Bektaş Veli Türbesi'ni ziyaret ederek, dua okudu.

KIRIKKALE’DEN KATILIM

Programa Kırıkkale’den Alevi Bektaşi Vakfı Başkanı Özdemir Özdemir ile birlikte Bahşılı Belediye Başkanı Recep Zafer Tekin, Balışeyh Belediye Başkanı Ali Dedelioğlu ve Yahşihan belediye baskanı Osman türkyılmaz davet edildi.

 



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli