Hastalar kendi kanıyla şifa buluyor

Hastalar kendi kanıyla şifa buluyor

Hastalar kendi kanıyla şifa buluyor

Tıp'ta ilginç uygulama

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birhan Oktaş, Trombositten Zengin Plazma (PRP) tedavisi sayesinde hastaların kendi kanıyla şifa bulduğunu söyledi.

PRP tedavisi yapıldı

Oktaş, yaptığı açıklamada, PRP tedavisinin ilaç veya cerrahi bir işlem olmadığını belirterek, hastadan alınan kanı belirli işlemlerden geçirdikten sonra, yararlı hücrelerden zengin plazmayı hastanın yaralanmış veya problemli olan yerine zerk ettiklerini belirtti. PRP tedavisinin diz, kalça, ayak bileği kireçlenmeleri ile genellikle sporculardaki kasık ağrısı şikayetlerinin çözümü olduğunu vurgulayan Oktaş, "PRP tedavisi sayesinde hastalar kendi kanıyla şifa buluyor. Kandaki serum ve trombositler birbirinden ayrılıyor. Trombositler ayrı enjektörle hastalıklı bölgeye uygulanıyor" dedi.

Bilgiler verildi

Oktaş, kandaki trombositlerin doku hasarının iyileşmesini sağladığını dile getirerek, şöyle konuştu: "Bu yöntem kesin çözüm değil. Hastaları iyileştirdiği birçok deneyle görülmüş ama özellikle kıkırdağın yenilenmesini sağlayıcı tedavi. Hastayı ne kadar erken yakalarsak, hastanın yaşı, eklem durumu ne kadar düşükse bu yöntemden göreceğimiz fayda da o kadar fazla oluyor. Belki çok kötü dizlerde ameliyatı kaldıramayabiliyoruz ama çok uzun dönemde iyileşme yüzde 80`lere varan yaşam kalitesinde artış sağlayabiliyoruz. Kan sadece hücrelerin ayıklanması için santrifüj dediğimiz dakikada 2 bin, 3 bin devirde dönen cihazlarla ayrıştırılıyor. Bizim yara iyileşmelerde gördüğümüz çok ciddi iyileşmeyi sağlayıcı hücreler var. Bu hücrelerinde içerisinde büyüme faktörü var. Bizim çocukluğumuzdan itibaren gelişmemizde, yaraların iyileşmesinde, dokuların yenilenmesinde önemli olan hücreler. Biz bu hücreleri yoğunlaştırarak o bölgeye veriyoruz. Bir nevi uzun dönemde olacak iyileşmeyi çok kısa bir sürede kontrolünü yapabiliyoruz."

Uygulama açıklaması

PRP tedavisine 18-20 yaş grubunda spor yaralanmalarında başlandığını belirten Oktaş, 70-80 yaşındaki kireçlenme hastalarına kadar uygulanabildiğini ifade etti. Oktaş, PRP`nin sadece eklem, kıkırdak problemlerinde değil aynı zamanda bazı tendon rahatsızlıklarında, kas yapışma yerindeki ağrılarda, kaynamayan kırıkların kaynamasında, kırık sonrası oluşan boşlukları doldurulması gibi alanlarda da çok uygulanabildiğini kaydetti. PRP`nin kök hücre nakli veya kök hücre tedavisinin olmadığını anlatan Oktaş, "Ondan biraz daha farklı. Bu hastanın kanındaki faydalı hücrelerin zenginleştirip verilmesi. Bunlar kök hücre değil. Bunlar kanımızın pıhtılaşmasını sağlayan, yara iyileşmesine, dokuların yenilenmesini sağlayan hücrelerdir" diye konuştu. Oktaş, yaptıkları işlemin kan alımı sonrası 15 dakikada hazırlandığını belirterek, 3-4 dakikalık bir enjeksiyon sonrası hastayı 5-10 dakika gözlemledikten sonra eve gönderdiklerini sözlerine ekledi.



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli