Anahtar Kelimeler: HAYIRLI RAMAZANLAR

HAYIRLI RAMAZANLAR

HAYIRLI RAMAZANLAR

HAYIRLI RAMAZANLAR

Ve Ramazan başladı

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan geldi. Kırıkkaleliler Ramazan hazırlıklarını telaşlı bir şekilde sürdürdü. Çarşı ve pazarlarda Ramazan telaşı yaşandı.

RAMAZAN TELAŞI

İlk sahur Cuma´yı Cumartesi´ye bağlayan geceye denk geldi. Cumartesi günü ilk iftar gerçekleştiriliyor. Çarşı ve pazarlarda tatlı bir telaş yaşandığı gözlendi. Ramazan ayı, müminler için büyük bir imkân ve fırsat olarak biliniyor. Bu imkân ve fırsatı değerlendirmenin yolu, onu gecesiyle gündüzüyle, sahuruyla iftarıyla, orucuyla, sadakasıyla, teravihle, Kur´ân´la alabildiğine dini duyarlık içinde yaşamaktan geçiyor.

RAMAZAN BEREKETİ

Müslümanlar dün gece Ramazan ayının ilk orucunu tutmak için sahura kalktılar. Üç Ayların sonuncusu olan Ramazan ayında Peygamber Efendimiz ile Cebrail bir araya gelirler, o zamana kadar indirilmiş olan ayetleri karşılıklı okurlardı. Bugün hem evlerimizde hem de camilerimizde okuduğumuz mukabelelerin kaynağı bu uygulamadır. Kur'ân-ı Kerim nasıl ki indiği ayı şerefli ve mübarek bir ay haline getiriyor, içinde inmiş olduğu geceyi bin aydan daha hayırlı yapıyorsa, hayatında yer aldığı insanı da diğer insanlar arasında değerli kılar.

TERAVİH NAMAZI

Ramazan-ı şerîfin her gecesinde kılınan teravih namazları başlıyor. Teravih namazı öncesinde yapılan vaazda, oruca ve oruçluya saygı konusuna yer verilmesi bekleniyor. Ramazan ayının arifesinde olduğumuz şu günlerde müslümanlar `On Bir Ayın Sultanı` için tüm hazırlıklarını tamamladı. Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen terviha kelimesinin çoğulu olan teravih, dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (la ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur. Teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, "Kim inanarak ve sevabını Allah`tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuşlardır (Buhari, Salatü`t-Teravih, 1; Müslim, Müsafirin, 174)

CEMAATLE KILMAK ŞART MIDIR?

Teravih namazı, Ramazan ayında yatsı namazı ile vitr namazı arasında kılınan bir nafile namazdır. Bundan dolayıdır ki nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu halde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamber (s.a.s.)`in uygulaması ile sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaatle kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhari, Salatü`t-Teravih, 1; Müslim, Müsafirin, 177). Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde Teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha hoş olacağını düşünmüş ve ashapla istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, "ne güzel bir adet oldu" diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhari, Salatü`t-Teravih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle "Ömer mescitlerimizi Teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer`in kabrini öyle nurlandırsın" diye dua etmiştir (el-Mutteki el-Hindi, Kenzu`l-Ummal, XII, 576).

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Hz. Peygamber (s.a.s.)`in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat. Hz. Ömer`in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer`in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır. Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

TERAVİH NAMAZININ VAKTİ NEDİR?

Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem Teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Bu itibarla yatsı namazının farzını kılmadan vitir ve Teravih namazı kılınır ise vitir ve Teravihin yeniden kılınması gerekir. Eğer vakit çıkmış ise; Teravihin kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir.

TEK NİYETLE KILINABİLİR Mİ?

Teravih namazına başlarken niyet ettikten sonra her selam verişte yeniden niyet etmenin şart olup olmadığı konusunda Hanefi alimleri farklı görüşler belirtmişlerdir. Bir kısım alimler kılınan rekatların tümü temelde tek bir namaz olduğu düşüncesinden hareketle her iki veya dört rekatta selam verdikten sonra yeniden niyet etme zorunluluğunun bulunmadığını söylemişlerdir. Bir kısmına göre ise her dört rekatta niyet etmek şarttır Çünkü her dört rekat başlı başına bir namazdır. Zira selam vermekle fiilen namazdan çıkılmış olur Bu sebeple yeniden namaza girmek için mutlaka niyet lazımdır Tercih edilen görüş de budur.

İSLAM`DA RAMAZAN

Kur`an`ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Kadir gecesi ile ilgili Kur'anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir: Şüphesiz, biz O`nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ” Bakara Suresi`ne göre Kur`an`ın İslam peygamberi Muhammed`e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir: O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur`an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ” Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.



  • Salı 24.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli