Hemşirelerin yüzde 90'ı borçlu

Hemşirelerin yüzde 90

Hemşirelerin yüzde 90'ı borçlu

Sendika dikkat çekti!

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Şuayip Keskin, Hemşireler Haftası'nı kutladığı açıklamasında, Sağlık meleklerimizin iş yükü çok. Ücretleri yetersiz ve yüzde 90'ı borçlu” ifadelerine yer verdi.

Hemşire ihtiyacı çok

Sağlık melekleri hemşirelerin 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşireler Haftası'nı sıkıntılarla karşıladığını ifade eden Şube Başkanı Keskin, Türkiye'nin dört bir yanında görev yapan 142 Bin hemşire arkadaşımız yoğun iş yükü başta olmak üzere birçok sorunla baş başadırlar.  Türkiye'de 100 bin kişiye 251 hemşire-ebe düşüyor AB ortalaması ise 836'dır. Yani AB'yi yakalamak için 455 Bin hemşireye ihtiyacımız vardır.  Bu gerçek bile hemşire istihdamındaki yetersizliği, ağır iş yükünü anlatmaya bize göre kâfidir” açıklamasını yaptı.

Dayatmaya maruz kalıyorlar

Türk Sağlık-Sen'in hemşirelerin çalışma hayatındaki sorunları ile ilgili gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonuçlarının da yaşadıkları sıkıntıları göstermesi adına oldukça mühim olduğunu kaydeden Şube Başkanı Keskin anket sonuçları ile ilgili şu bilgileri verdi: Bin 262 hemşire arkadaşımızın katıldığı ankette kurum idaresi tarafından çalışanlara yönelik görevlendirme ve ödüllendirmede adil davranıldığını düşünüyor musunuz sorusuna hemşirelerin yüzde 80.6'sı adil davranılmadığı, Yüzde 13.8'i kısmen, yüzde 5.6 'si de adil davranıldığını cevabını vermiştir.  Ankette hemşirelerimize mesleklerini icra ederken duydukları en büyük endişeyi de sorduk. Hemşirelerin yüzde 36.8'i baskı, dayatma, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmaktan korktuğunu ifade etti.

Güvenlik çok yetersiz

Yüzde 20.4'ü çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayamamak, yüzde 25.1'i aileme vakit ayıramamak, yüzde 12,3'ü amirlerle sorun yaşamak ve yüzde 5.5'i de işimi kaybetmek dedi.  Anketimizde sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından olan şiddete karşı kurumlarda alınan önlemleri de değerlendirmelerini istedik. Sonuçlara göre hemşirelerin yüzde 50.2'si güvenlik önlemleri yetersiz, yüzde 38.6'sı ise güvenlik önlemi alınmıyor dedi. Yeterli güvenlik önlemi alındığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 11.2. Hemşirelerin ayrıca yüzde 59.4''ü son 5 yılda çalışma şartlarının gerilediğini düşünüyor. Yüzde 34.2'si aynı kaldığını, yüzde 6.4'ü de iyileştiğini belirtmiş.

Maaşları yetmiyor

Anketle hemşirelerin ekonomik durumunu da tespit ettik. Anket sonuçlarına göre hemşirelerin yüzde 91'i aldığı maaş ve döner sermayenin yetersiz olduğunu düşünüyor.  Hanenizde en çok harcama, hangi tüketim kalıbına yapılmaktadır sorusuna yüzde 48.4'ü kira-ev, yüzde 30.1'i gıda cevabını verdi. Yani temel ihtiyaçları gelirlerinin yüzde 78'ini oluşturuyor. Hemşirelerin yüzde 49,9'u ödeme ve harcamalarını yaptıktan sonra ay sonunda parası kalmadığını belirtiyor. Yüzde 90.3'ünün düzenli olarak ödemek zorunda olduğu borcu var. Yüzde 33.7'si bireysel kredi, yüzde 29.1'i konut kredisi, yüzde 17.5'i kredi kartı borcu her ay ödediği düzenli borç olarak ifade ediyor.”

Yanlarında olacağız

Hemşirelerin mağdur edildiğini açıklamasının sonuna ekleyen Keskin, Hizmetlerinin karşılığını alamıyorlar. Bizler Türk Sağlık- Sen olarak her zaman hemşirelerimizin yanında olacağız. Hemşirelerimizin sıkıntılarını en yetkili kişilere iletmeye, çözüm için etkin mücadele etmeye ve her türlü yasal zeminde onların haklarını aramaya devam edeceğiz.  Hemşirelerimizin sıkıntılardan uzak bir çalışma hayatına kavuşmaları dileğiyle, Türkiye'nin dört bir yanında bu kutsal hizmeti, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen özverili bir şekilde yürüten hemşirelerimizin 12-18 Mayıs Hemşireler Haftasını kutluyor, yaşamlarında başarı ve mutlulukların onlarla olmasını diliyoruz” dedi. 



  • Salı 10.9 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 14.5 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 10 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu