Anahtar Kelimeler: Irmak açıklaması

Irmak açıklaması

Irmak açıklaması

Irmak açıklaması

 

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk’ün, Kızılırmak’ın Kırıkkale bölgesinde son zamanlarda yaşanan kuralık ve balık ölümleri üzerine TBMM’de basın açıklamasında bulundu.

 

 

 

AÇIKLAMADA BULUNDU

Öztürk, "Son zamanlarda, seçim bölgem olan Kırıkkale’den geçen Kızılırmak Nehrinin suyunun azaldığı, özellikle Kırıkkale civarında ırmak yatağı üzerinde aşırı kuruma gözlendiği, yaptığımız inceleme ve ziyaretler sonucunda tarafımıza aksetmiştir. Bunun yanı sıra, zamansız ve sebepsiz balık ölümleri yaşanmaya başlayan Kızılırmak Nehri Havzasının Kırıkkale Bölümünde görülen söz konusu bu olumsuz durum, yöre halkını tedirgin etmektedir” dedi.

 

ÜZÜCÜ DURUM

Öztürk, "Ayrıca Kızılırmak Nehrinin en önemli kollarından olan ve yine Kırıkkale sınırları içerisinden geçen Delice Çayında da gözle görülür bir su azalması aşikardır.  Bölgenin en önemli su kaynağı olan Kızılırmak Nehri ve kollarında yaşanan bu olumsuzlukların muhtemel doğal sebeplerinin küresel ısınma ve mevsimsel dönüşüm; buna bağlı yıllık ısı ortalamasının artması ve yağışların azalması olduğunu düşünmekteyiz. Ancak bu doğal sebeplerin yanı sıra bilinçsiz sulama ve su kullanımı, amatörce de olsa bilinçsiz avlanma ve Kızılırmak çevresindeki sanayi tesislerinin atık arıtım politikalarının bu üzücü durumun insan eliyle oluşan sebepleri olduğu kanaatindeyiz.

 

BÖLGENİN CAN DAMARI

Kızılırmak Nehri ve özellikle seçim bölgem olan Kırıkkale’nin ekolojik dengesinin korunması, bölgede tarımın canlandırılması amacıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin bölgede teknik incelemeler yapmaları, sorunların kaynağını tespit etmeleri ve ortaya çıkacak sonuçlara göre sorunların giderilmesi amacıyla projeler geliştirilmeleri için kendilerini göreve davet ediyorum Bu vesileyle, Bölgemizin ve ülkemizin en uzun nehri ve en önemli su kaynaklarından olan Kızılırmak Nehrinin ekolojik dengesine bir an önce kavuşması dileğiyle hepinize saygılarımı sunarım” dedi.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false