Anahtar Kelimeler: Kaçak tütün uyarısı

Kaçak tütün uyarısı

Kaçak tütün uyarısı

Kaçak tütün uyarısı

Kırıkkale Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Adem Yurtdan, tonlarca kaçak tütünün pazarlarda dahi satılmaya başladığını, bunun da bakkal esnafını büyük sıkıntıya ittiğini açıkladı.

YURTDAN AÇIKLAMA YAPTI

Son dönemlerde özellikle yasadışı tütün ve makaron ile artışa geçen kaçak ticaretinin, dürüst bakkal esnafı için büyük bir sorun haline geldiğinin altını çizen Başkan Adem Yurtdan, Perakende Yasası´nın küçük esnafı koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.  Başkan Yurtdan, ?Kaçak sigara ticareti dürüst esnafımız için özellikle geçmişte çok ciddi bir sorun olmuştu. Fakat alınan tedbirler sayesinde bu durum tersine çevrilmişti. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan´ın da açıkladığı gibi kaçak sigara ticareti % 20´lerden %1,5 sevilerine kadar düştü. Şimdi ise bakkalımızın önünde, aynı kaçak sigaranın yoğun olduğu dönemleri yaşatacak yeni bir tehdit var: kaçak sarma tütün ve makaron. Bunlar Ülkemizin her yerinde kaçak olarak, vergisiz şekilde satılıyor. Türkiye´de yaklaşık 20000 noktada satılan bu ürünlerin toplamı % 15 seviyelerine kadar ulaşmış durumda ve gittikçe artıyor. Vergisi ödenmeden satılan bu kaçak sarma tütünler, hem devletin yılda yaklaşık 10 milyardan fazla vergi kaybına neden oluyor hem de 150,000 ruhsatlı bakkalın gelirinden çalıyor. Üstelik tamamen denetimsiz ve kontrolsüz? dedi.

ADIYAMAN´DAN YAYILIYOR

Başkan Yurtdan, ?Yapılan incelemeler neticesinde büyükşehirlerde perakende satışının yapıldığı tespit edilen bandrolsüz kaçak tütünün toptan satış yeri haline gelen Adıyaman´da neredeyse günün ilk ışığına kadar açık kalan gece pazarları kurulmaya başladı. Adıyaman başta olmak üzere küçük çiftçilerin ürünlerini getirip sattıkları pazarlar artık tonlarca tütünün vergisiz satıldığı yerler haline geldi. Tonu 50 bin ile 160 bin lira arasında pazarlanan tütünler bu noktadan tüm Türkiye´ye kargolarla yayılmakta. 2009 ?da 3 lira 5 kuruş olan sigaradaki vergi tutarı 15.67 liraya çıkınca sigara fiyatı da 5 lira 50 kuruştan 18,5 liraya tırmandı. Sigara yüzde 87 lik vergi oranı ile Türkiye de zirveye tırmanırken kaçak tütün kullanımı da aynı oranda tırmandı? diye konuştu.

ESNAF ZOR DURUMDA

Yurtdan, kaçak sarma tütün ve makaronla mücadele için 2017 yılında çıkarılmış olan caydırıcı cezaların uygulanmasının 2 kez ertelendiğini ve bir an önce uygulamasının önemli olduğunu belirtti. Ülke ekonomisinin bel kemiği olan esnafın sorunlarının ortadan kaldırılması gerektiğini, yetkililerin bu kötü gidişe dur denilecek tedbirlerin bir an önce alınarak bakkal esnafını, vergisini veren dürüst esnafı hak ve gelir kaybından mahrum olmalarını engelleyecek önlemlerin alınmasını ümitle beklediklerini vurgulayan Başkan Yurtdan, ?Hem kontrolsüz bir şekilde her yerde açılan zincir mağazalar, hem de gittikçe çoğalan kaçak sarma tütün ticaretiyle ilgili bakkal esnafını koruyacak adımların bir an önce atılması gerekiyor. Binlerce bakkal esnafı ve ailelerinin bu konularda devletimizden destek bekliyor? dedi.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false